Archive | Ocak, 2011

Chakra GNU/Linux 0.3.2

Arch tabanlı bir dağıtım olan Chakra GNU/Linux’un kod adı “Ashoc” olan 0.3 serisinin güncelleştirilmiş bir kararlı sürümü olan 0.3.2 sürümü, Phil Miller tarafından duyuruldu. 2.6.37 Linux çekirdeği üzerine yapılandırlan sistemde, Mesa 7.10 ile Xorg 7.6 Stack ve Xorg-Server 1.9.3.901 paketleri bulunuyor. Sürüm; KDE SC 4.5.5 masaüstü yöneticisiyle geliyor. Chakra araçları güncellenen sistemin, Xorg sürücüleri de güncellenmiş bulunuyor. Chakra GNU/Linux 0.3.2 hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.
Continue Reading →

0

openSUSE 11.4 Milestone 6

openSUSE 11.4’ün altıncı ve son kilometre taşı sürümü, Will Stephenson tarafından duyuruldu. openSUSE 11.4 altıncı kilometre taşı sürümünün test etmek için hazır olduğu bildirilirken, sürümün; Xorg 7.6, VirtualBox 4.0.2, GnuCash 2.4 ve Scribus 1.3.9 yazılım güncelleştirmelerini içerdiği ifade ediliyor. Bu kilometre taşı sürümünde sunulan KDE 4.6RC2 masaüstü yöneticisinin, ilk sürüm adayında KDE 4.6.0 final sürümüne güncelleneceği söyleniyor. Masaüstü ortamı beraberinde Amarok 2.4.0, Digikam 1.8.0, KOffice 2.3.1, k3b 2.0.2, KDevelop 4.2, KMyMoney 4.5, Rekonq 0.6 ve BlueDevil 1.0.1 gibi yazılımlarla geliyor. GNOME projesi GNOME 3’e hazırlanırken, GNOME 2.32.1 masaüstü yöneticisiyle gelen sistemde, ICQ sorunları giderilmiş Pidgin kullanıcıları bekliyor. XFCE masaüstü ortamı da 4.8 sürümüne güncellenmiş bulunuyor. Kullanıcılar, karşılaştıkları hataları veya test deneyimlerini hata takip sistemine bildirebilirler. openSUSE 11.4 Milestone 6 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.
Continue Reading →

0

Frugalware Linux 1.4 RC2

Birinci sürüm adayı 10 Ocak 2011’de duyurulan Frugalware Linux 1.4’ün ikinci sürüm adayı, Miklos Vajna tarafından duyuruldu. Vajna, bunun son sürüm adayı olduğunu belirtti. Frugalware ekibinin, yaklaşan 1.4 kararlı sürümün ikinci sürüm adayını duyurmaktan mutlu olduğunu söyleyen Vajna; 2.6.37 Linux çekirdeği üzerine yapılandırılan sistemin, KDE SC 4.5 masaüstü yöneticisiyle geldiğini ifade etti. Bu arada, KDE4 entegrasyonundan bu yana eksik olan Koffice yerelleştirme paketleri geri dönmüş bulunuyor. Çeşitli kullanıcı arayüzü düzeltmeleri de yapılan Frugalware Linux 1.4 RC2 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.
Continue Reading →

0

Sabayon Linux 5.5

Fabio Erculiani, özel paket yönetimi ve pek çok üstün özellikleri ile Gentoo tabanlı bir dağıtım olan Sabayon Linux’un 5.5 sürümünü duyurdu. Sabayon Linux 5.5 GNOME ve KDE sürümlerinin, 1.000’den fazla güncelleme paketi ve 100’den fazla da hata çözümlemesi içerdiğini söyleyen Erculiani; sistemin, 2.6.37 Linux çekirdeği ve glibc 2.11 üzerine yapılandırıldığını belirtti. GNOME 2.32 (GNOME 3.0 kullanıma hazırlanıyor) ve KDE 4.5.5 (KDE 4.6.0 güncellemeler aracılığıyla kullanıma sunulacak) masaüstü yöneticileriyle gelen Sabayon Linux 5.5’in 10 dakika içinde kurulabileceği ifade ediliyor. Sabayon Linux 5.5 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.
Continue Reading →

0

LG Optimus 2X

LG’nin “dünyanın çift çekirdekli ilk akıllı telefonu” ünvanını taşıyan ürünü Optimus 2X, 25 Ocak 2011 tarihinden itibaren Güney Kore’de piyasaya sunuluyor. Önümüzdeki ay sonunda da Avrupa’da satışa sunulması beklenen çift çekirdekli LG Optimus 2X, Android 2.2 mobil isletim sistemine sahip. Ancak kullanıcılar sistemi Android 2.3’e güncelleyebilecekler. Böylelikle LG Optimus 2X kullanıcıları, ilk çift çekirdekli akıllı telefonu kullanma deneyimi yanında; Android 2.3’ü test etme önceliğini yakalayan ender kişilerden olacaklar. Nvidia’nin 1GHz’lik saat hızına sahip 2 adet Cortex A9 islemciden olusan Tegra 2 yongası ile gelen Optimus 2X, 4.0″ 480×800 piksel (WVGA) dokunmatik ekrana sahip. Quadband GSM / HSDPA şebekesi desteği sunan ürünün, 8GB dahili hafızası ve 32GB’a kadar artırılabilen microSD kart girişi olanagı var.

Continue Reading →

0

VLC Media Player 1.1.6

Tam adı VideoLAN Client Media Player olan açık kaynak kodlu çoklu ortam yürütücüsü VLC Media Player’in 1.1.6 sürümü duyuruldu. Başta MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4, DiVX, MP3, OGG, WAV, ASF, WMV, WMA, H.264 olmak üzere pek çok ses ve video formatını destekleyen yazılım; internet üzerinden yayın yapan sunucuların aktardığı tüm formatları oynatmakla kalmıyor; bir sunucudan video indirirken önizleme yapma olanağı da sunuyor. Bilindiği gibi, VLC Media Player’i diğer ortam yürütücülerinden ayıran özellikler, pek çok dosya formatına verdiği destekle sınırlı değil. VLC Media Player ile indirilmesi yarım kalmış bir ses veya video dosyasının önizlemesi dahi mümkün olabiliyor. Üstelik, izlenen dosya, arkaplan görüntüsü olarak da izlenebiliyor. Programın, ekran görüntüsü alma özelliği olduğunu ayrıca hatırlatalım. Güçlü codec özelliğiyle dikkat çeken VLC Media Player, yüksek kaliteli görüntü (HD) ve 7+1 ses özelliği, altyazı desteğine de sahip. HD çözücü için GPU hızlandırma içeren kimi büyüleyici yenilikler getiren VLC Media Player’in özelliklerinden hem Nvidia, hem de ATI Radeon kart sahipleri yararlanabiliyorlar. Yeni sürümde kimi hataların giderildiği ve kimi güvenllik sorunlarının çözümlendiği söyleniyor. VLC Media Player 1.1.6 hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için bilgilendirme sayfasını inceleyebilirsiniz.
Continue Reading →

0

Neden Özgür Yazılım?

Neden %100 özgür yazılımdan oluşmuş bir işletim sistemi kullanmaya özen gösterelim? Kurulumun neredeyse tamamının özgür olması yeterli değil mi? Eğer kendi özgürlüğüne değer veriyorsan değil. Özgür Yazılım Hareketi yazılım kullanıcılarının özgürlüğünü kazanmak için kuruldu. Ondan ayrılan Açık Kaynak ise özgürlüğün değerini önemsizleştirmek için kuruldu. Her ne kadar bu fark hafif gibi gözükse de, büyük sonuçlar doğuruyor ve bu da onun bir örneği.

Continue Reading →

0