İnternet protokolü üzerinden dosya ve yazıcı paylaşımı için Microsoft tarafından geliştirilmiş olan SMB/CIFS protokollerini kullanan GPLv3 lisanslı sunucu yazılımı Samba’nın 3.6.5 sürümü duyuruldu. Unix ve GNU/Linux sistemler ile Windows arasında dosya ve yazıcı paylaşımını olanaklı kılan Samba; 1992 yılından bu yana DOS, Windows, OS/2, GNU/Linux gibi çeşitli platformları destekliyor. Geliştiriciler tarafından 3.6.5 sürümü duyurulan yazılımın yeni sürümünde, önemli bir güvenlik güncellemesinin gerçekleştirildiği söyleniyor. Kullanıcıların en kısa sürede yeni sürüme geçmesi öneriliyor. Samba 3.6.5 hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm notlarını inceleyebilirsiniz.
Continue Reading →
Archive | Nisan, 2012
Scribus 1.4.1
Açık kaynak kodlu ve GNU GPL lisanslı masaüstü yayıncılık programı Scribus’un yeni kararlı sürümü 1.4.1 çıktı. Renk paletleri güncellenen, bitmap ve SVG görüntü alma sorunları düzeltilen, metin düzenleme sorunları giderilen ve çeviri güncellemeleri yapılan yeni sürüm, kullanıma sunulmuş bulunuyor. Yarı-profesyonel bir masaüstü yayıncılık yazılımı olan Scribus, profesyonel araçlara ücretsiz ve özgür bir seçenek sunuyor. Scribus, 2000 yılında Franz Schmid tarafından ilkin Python dilinde geliştirilmeye başlandı. Sonra, performans nedenleriyle geliştirilmesi önce C++ dilinde, ardından Qt dilinde sürdürüldü. PDF ve Postscript biçiminde dosyalar elde etmek amacıyla yapılan Scribus; SVG’ye ek olarak, EPS, TIFF, JPG, PNG ve PSD gibi önemli grafik biçimlerini de destekliyor. Scribus, 25′ten fazla dilde kullanılabiliyor. Scribus 1.4.1 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.
Scribus 1.4.1 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.
ROSA Marathon 2012 RC
Linux tabanlı çözümler geliştiren bir Rus şirketi olan ROSA tarafından geliştirilen ve Mandriva Linux’tan çatallanmış bir dağıtım olan ROSA’nın 2012 sürümünün sürüm adayı, Konstantin Kochereshkin tarafından duyuruldu. Marathon kod adlı ROSA 2012’nin sürüm adayını duyurmuş olmaktan mutluluk duyduklarını söyleyen Kochereshkin; şirketin ROSA 2012 için temel paket biçimlendirmesini tamamladığını ifade etti. Kochereshkin, bu sürümün beş yıl boyunca desteklenecek ilk LTS (Long Term Support) sürüm olacağını hatırlattı ve sistemin 3.0.28 Linux çekirdeği üzerine yapılandırıldığını belirtti. Sistemin masaüstü ortamı olarak en yeni KDE sürümü 4.8.2 ile geldiğini ifade eden Kochereshkin; Intel, NVIDIA ve AMD chipsetleri için sürücülerin güncellendiğini söyledi. Kochereshkin sistemin Dolphin 2.0, Mesa 7.11, NetworkManager 0.9.2, KnetworkManager 0.9, Mozilla Firefox 10.0.2 LTS, Mozilla Thunderbird 10.0.2 LTS, LibreOffice 3.4.5, Amarok 2.5.0 gibi yazılımlarla geldiğini ifade etti. ROSA Marathon 2012 RC hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.
Continue Reading →
VirtualBox 4.1.14
VirtualBox’ın 4.1.14 sürümü duyuruldu. Bir sanallaştırma yazılımı olan VirtualBox, Sun’ın Ocak 2010′da Oracle tarafından satın alınmasıyla Oracle VM VirtualBox adını almış bulunuyor. Bilindiği gibi; sanal makine yazılımları, donanımın, çalışan işletim sistemiyle paylaştırılmasını sağlarlar. Başka deyişle, bir işletim sistemi üzerinde diğer birini kurup kullanabilmenizi mümkün kılarlar. VirtualBox; başta GNU/Linux, Windows ve Mac OS X olmak üzere pek çok sisteme destek veriyor. Deneyimsiz kullanıcıların da fazla zorlanmadan kullanabildikleri VirtualBox, ücretsiz ve açık kaynak kodlu bir yazılım. Çeşitli hataları giderilen ve kimi yeni eklemeler yapılan yeni sürüm hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için değişiklikler listesini inceleyebilirsiniz.
VirtualBox 4.1.14 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.
Ubuntu 12.04
Ubuntu’nun Unity kullanıcı arayüzü ile Head-Up Display menü sistemine sahip 12.04 sürümü, Kate Stewart tarafından duyuruldu. “Precise Pangolin” kod adlı Ubuntu 12.04 LTS (Long Term Support) sürümünün masaüstü, sunucu, bulut ve Core ürünlerini duyurmaktan mutluluk duyduklarını söyleyen Stewart; Ubuntu’nun yüksek kaliteli son ve en büyük açık kaynak teknolojilerini entegre etme geleneğini sürdürmekten gurur duyduğunu ifade etti. 3.2.14 Linux çekirdeği üzerine yapılandırılan sistemde LibreOffice, 3.5.2 sürümüne güncellenmiş bulunuyor. Varsayılan müzik çalar olarak UbuntuOne müzik mağazasını da içeren Rhythmbox kullanılan Ubuntu 12.04’te, GNOME 3.4.1 sürümüne güncellenmiş bulunuyor. Stewart; Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu, Edubuntu, Ubuntu Studio ve Mythbuntu’nun da 12.04 LTS sürümlerinin yayınlandığını ifade etti. Ubuntu 12.04 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu ve sürüm notlarını inceleyebilirsiniz.
Continue Reading →
ClearOS Community 6.2.0
Sunucu odaklı bir işletim sistemi olan ClearOS’un Red Hat Enterprise Linux 6.2 tabanlı Community (eskiden “Enterprise” olarak da bilinirdi) 6.2.0 sürümü, Peter Baldwin tarafından duyuruldu. Sürüm adayı 3 Nisan 2012‘de duyurulan ClearOS Community 6.2.0’ın kullanıma sunulduğunu söyleyen Baldwin; sistemin, gelecek nesil küçük işletme sunucu ve ağ geçidi olarak işlevini sürdüreceğini ifade etti. Yeni ve yenilikçi uygulamalar oluşturmak için kimi şeylerin yeniden tasarlandığını belirten Baldwin; sistemin 64-bit desteği, yeni grafik yükleyici, gelişmiş kullanılabilirlik, daha iyi VM desteği, modern bir yapı gibi yeniliklerle geldiğini söyledi. ClearOS Community 6.2.0 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.
Continue Reading →
Dragora GNU/Linux 2.2
FSF’nin www.gnu.org adresinde yalnızca özgür yazılım kullanan ve öneren GNU/Linux dağıtımları listesinde yer alan Dragora GNU/Linux‘un varsayılan masaüstü ortamı Xfce olan özgür 2.2 sürümü, Matias Fonzo tarafından duyuruldu. Kod adı “Rafaela” olan Dragora GNU/Linux 2.2’yi duyurmaktan çok mutlu olduğunu söyleyen Fonzo; Dragora’nın çok platformlu ve çok amaçlı bir işletim sistemi sağlama niyeti ile sıfırdan yaratılan güçlü ve güvenilir bir GNU/Linux dağıtımı olduğunu ifade etti. 100% özgür yazılım ile oluşturulan sistemin geliştirilmesinde kararlılık, hataların düzeltilmesi ve güvenlik güncellemelerinin gerçekleştirilmesi konularına odaklanıldığını belirten Fonzo; iyileştirmelerin özellikle sistem yükleyicisi, paket sistemi ve Runit üzerinde meydana geldiğini söyledi. 3.2.15 özgür Linux çekirdeği üzerine yapılandırılan sistemle birlikte kullanıcıya Xfce 4.8+, IceWM 1.3.7, ve ScrotWM 0.10.0 masaüstü ortamlarının sunulduğunu söyleyen Fonzo; sistemin GCC 4.5.3, Glibc 2.13+, xorg-server 1.11.4, GNU IceCat 10, IcedTea6 gibi paketleri içerdiğini belirtti. Dragora GNU/Linux 2.2 hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.
Continue Reading →
- İndirme sayfası
- dragora-2.2-i486.iso (624MB, SHA1)
- dragora-2.2-x86_64.iso (646MB, SHA1)