Archive | Haziran, 2024

Qt Creator 14 Beta2 duyuruldu

 Qt Creator’un 14 Beta2 sürümü, Eike Ziller tarafından duyuruldu. Qt Creator 14 Beta2’yi duyurmaktan mutluluk duyduğunu belirten Ziller; Qt Creator 14 Beta2’nin hata düzeltmeleri ve yeni özellikler içerdiğini söyledi. Ziller; Qt Creator 13’teki iyileştirmeler ve düzeltmeler hakkında daha kapsamlı ayrıntılar için değişiklik günlüğüne ya da beta blog gönderisine bakılabileceğini söyledi. Qt Creator kılavuzuna Qt dokümantasyon portalından çevrimiçi olarak erişebilirsiniz. Açık kaynak sürümün, Qt indirme sayfasında “ön sürümler” altında mevcut olduğunu ve ticari olarak lisanslanan paketlerin Qt hesap portalında bulunabileceğini belirten Ziller; Qt Creator 14 Beta2’nin ayrıca çevrimiçi yükleyicide önizleme altında da mevcut olduğunu söyledi. Ziller; sorunların hata izleyicisine gönderilmesinin iyi olacağını söyledi. Qt Creator 14 Beta2 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

 

Qt Creator 14 Beta2 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Cinnamon 6.2.3 duyuruldu

Gelişmiş yenilikçi özellikler sunan, buna karşın, geleneksel kullanıcı deneyimini de bir biçimde sürdüren ve Linux Mint tarafından geliştirilen Cinnamon masaüstü ortamının 6.2.3 sürümü duyuruldu. Clement Lefebvre tarafından github.com üzerinden duyurulan yeni sürüm, böylelikle kullanıma sunulmuş oldu. Sürümde 2 dosya değişikliği, 15 ekleme ve 1 silme işlemi gerçekleştirildiği bildiriliyor. Çeşitli hata düzeltmeleriyle gelen yeni sürümde, kimi çeviri güncellemeleri de gerçekleştirilmiş bulunuyor. Cinnamon 6.2.3 sürümü hakkında bilgi edinmek için GitHub sayfasını ya da değişiklikler sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

      

   Cinnamon 6.2.3 sürümünü edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Shotwell 0.32.7 duyuruldu

GNOME projesi kapsamında sunulan gelişkin bir fotoğraf yönetim uygulaması olan Shotwell‘in 0.32.7 sürümü duyuruldu. Küçük resim görünümünde kenarlık renklerinin düzeltildiği belirtilirken, gerçekten bir şeyler yaparken şeffaf görüntü arka plan ayarının da düzeltildiği söyleniyor. Harici bir tarayıcıyla Tumblr kimlik doğrulamasını tam OAUTH1 akışına taşındığı belirtilirken, ay biçimi dizelerinin çevirisiyle ilgili bir sorunun düzeltildiği ifade ediliyor. Shotwell, GNU/Linux sistemlerde yaygın olarak kullanılıyor ve dijital fotoğraf makinesindeki resimleri doğrudan içeri aktarabiliyor. Dijital fotoğraf makinesindeki resimleri doğrudan içeri aktarabilen Shotwell; resimleri, sürükle ve bırak yöntemiyle kolaylıkla içe aktarabiliyor. Dijital fotoğraf makinesi (ya da kamera) bilgisayara takıldığında, Shotwell otomatik olarak başlıyor. (Bunun için Nautilus dosya yöneticisinden tercihler seçeneğinden Shotwell’in seçilmiş olması gerekiyor). Fotoğrafları tarihe göre otomatik olarak gruplandırabilen ve adlandırmayı destekleyen Shotwell; resim düzenleme özelliği sayesinde, fotoğrafı döndürebiliyor, kırpabiliyor, kırmızı göz etkisini yok edebiliyor, seviye ve renk dengesini ayarlayabiliyor. Shotwell 0.32.7 hakkında bilgi edinmek için haberler sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

 Kamera seçildiğinde her bir fotoğrafın önizlemesi yükleniyor. Aktarılmak istenen fotoğraf seçilebiliyor ya da tümü aktarabiliyor. Resim ve videoları Facebook, Flickr, Piwigo ve Picasa web albümlerinde paylaşmaya da imkan veren Shotwell; resmi uygun boyuta ayarlayarak “genişletme” seçeneği de sunuyor. Shotwell 0.32.7 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

CentOS Linux 9-20240624.0 “Stream” çıktı

Red Hat Enterprise Linux ile % 100 uyumlu bir GNU/Linux dağıtımı olan CentOS’un, Red Hat Enterprise Linux’un kaynak kodundan derlenen CentOS 9-20240624.0 “Stream” sürümü çıktı. Red Hat Enterprise Linux kaynak kodundan oluşturulan yeni sürümün duyurulmasından memnuniyet duyulduğu belirtilirken, sistemin, Red Hat Enterprise Linux’un (RHEL) her nokta sürümünü sağlayan sürekli dağıtımlı bir dağıtım olduğu belirtiliyor. Bir paket CentOS Stream’e resmi olarak tanıtılmadan önce, RHEL’e dahil edilmeye yönelik katı standartları karşıladığından emin olmak için bir dizi test ve kontrolden (hem otomatik hem de manuel) geçeceği belirtilirken, akış’ta yayınlanan güncellemelerin, RHEL’in bir şekilde yayınlanmamış küçük sürümünde yayınlanan güncellemelerle aynı olduğu, CentOS Steam’in, RHEL’in yukarı akışında olduğundan, RHEL’de dağıtılmak üzere tasarlanan uygulamalar için ideal bir ortam sunduğu belirtiliyor.

Continue Reading →

 

CentOS 9-20240624.0 “Stream” edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Debian Edu/Skolelinux’un 12.6.0 güncellemesi çıktı

Debian sürüm ekibi tarafından Debian 12.0 “Bookworm”un altıncı güncelelemesi 12.6.0’ın duyurulmasının ardından, Debian Edu/Skolelinux 12.6.0 da çıktı ve yansılarda yerini aldı. Debian Skolelinux olarak da bilinen Debian Edu, tamamen yapılandırılmış bir okul ağının hazırlanması için Debian’a dayalı bir GNU/Linux dağıtımı olarak kullanıma sunuluyor ve Debian Edu/Skolelinux, masaüstü ortamı ve 70’ten fazla eğitim yazılımı paketi içeren sistemle geliyor. Bu nokta sürümün, ciddi sorunlar için birkaç ayarlamanın yanı sıra temel olarak güvenlik sorunlarına yönelik düzeltmeler eklediği ifade ediliyor. Güvenlik önerilerinin zaten ayrı olarak yayınlandığı ve mümkün olduğunda bunlara başvurulması gerektiği belirtilirken, bu nokta sürümün Debian Edu/Skolelinux 12’nin yeni bir sürümünü oluşturmadığı, yalnızca içerdiği paketlerden bazılarını güncellediğinin unutulmaması isteniyor. Sistem; Xfce, GNOME, LXDE, MATE, KDE Plasma, Cinnamon ve LXQt masaüstü ortamları arasında seçim yapılmasına imkan tanıyor. Yüzlerce paket ön yüklenmiş olarak gelen ve sonra da pek çok paketi ekleyebileceğiniz, Debian-edu projesince okullar ve üniversiteler için özel bir ortam sağlamayı hedefleyen ve özel bir Debian dağıtımı olarak geliştirilen Debian Edu/Skolelinux, okulda bir okul ağı mı, sunucular, iş istasyonları ve dizüstü bilgisayarlar mı kurulmak istendiğine veya Debian’ı ağ servisleriyle önceden yapılandırılmış olarak mı elde etmek istendiğine karar verilmesi suretiyle kullanılabiliyor. Sistemlerini sürekli güncelleyenlerin, bu yeni kalıplara ihtiyaçlarının olmadığı ifade ediliyor.

Continue Reading →

 

 

Debian Edu okul sunucusu, bir LDAP veritabanı ve Kerberos kimlik doğrulama servisi, merkezi ev dizinleri, DHCP sunucusu, bir web proxy’si ve diğer birçok servis sağlar. Masaüstü ortamı ve 70’ten fazla eğitim yazılımı paketi içeriyor ve daha fazlası Debian arşivinden edinilebiliyor. Debian Edu/Skolelinux 12.6.0 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

GNOME Shell 46.3.1 ve GNOME Mutter’in 46.3 sürümleri duyuruldu

GNOME Shell’in 46.3.1 ve GNOME Mutter’in 46.3 sürümleri duyuruldu. Bazı yuvarlak kenarlardaki görüntü oluşturma kusurlarının düzeltildiği belirtilen GNOME Shell’de, pencereler çalışma alanlarıyla örtüştüğünde genel bakış animasyonu sorununun da düzeltildiği söyleniyor. Çeşitli hata düzeltmeleri ve temizliklerle gelen yazılım kullanıma sunulmuş bulunuyor. İkinci sanal monitördeki performans sorunlarını düzeltildiği belirtilen GNOME Mutter’de ise, bazı pencerelerin eksik harita kaldırma animasyonunun da düzeltildiği söyleniyor. Yerleştirme/yeniden boyutlandırma regresyonunun düzeltildiği belirtilen yazılım, açılır pencerelerdeki ibus desteğinin düzeltilmesiyle geliyor. GNOME Shell’in 46.3.1 ve GNOME Mutter’in 46.3 sürümleri hakkında bilgi edinmek için GNOME Shell ve GNOME Mutter’in haberler sayfası incelenebilir.

Continue Reading →

 

GNOME Shell ve GNOME Mutter 46.2 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Debian 12 “Bookworm”un yeni güncellemesi 12.6 geldi

Debian sürüm ekibi tarafından 10 Haziran 2023‘te duyurulan Debian 12.0 “Bookworm”un yeni güncelelemesi 12.6 duyuruldu. Debian projesi, kararlı dağıtım Debian 12’nin (kod adı “Bookworm”) yeni güncellemesini duyurmaktan mutluluk duyduğunu belirtirken, bu nokta sürümün, halen Aralık 2026’ya kadar yukarı yönde desteklenecek olan Linux 6.1 LTS serisindeki bir çekirdekle desteklendiği söyleniyor. Debian 12.6 güncellemesi çeşitli paketler için toplam 162 hata düzeltmesi ve 84 güvenlik güncellemesi içeriyor. Sürüm; KDE Plasma 5.27.5 LTS, GNOME 43.9, Xfce 4.18, Cinnamon 5.6.8, MATE 1.26.0, LXQt 1.2.0 ve LXDE 0.10.1 masaüstü ortamlarıyla sunuluyor. Proje, en yeni Debian Bookworm işletim sistemini yeni donanım üzerinde kurmak isteyenlere, kurulum sonrasında depolardan yüzlerce güncellemeyi indirmeye gerek kalmayacak güncel kurulum medyasını da sunuyor. Güvenlik önerilerinin zaten ayrı olarak yayınlandığı ve mümkün olduğunda bunlara başvurulması gerektiği belirtilirken, bu nokta sürümün Debian 12’nin yeni bir sürümünü oluşturmadığı, yalnızca içerdiği paketlerden bazılarını güncellediğinin unutulmaması isteniyor. Yeni kurulum kalıplarının yakında normal konumlarda mevcut olacağı ama sistemlerini sürekli güncelleyenlerin, bu kalıplara ihtiyaçlarının olmadığı ifade ediliyor. Debian 12 “Bookworm”un 12.6’ya güncellendiğine ilişkin bildirime buradan ulaşabilirsiniz.

Continue Reading →

 

Debian 12.6 “Bookworm” edinmek için gerekli kalıpları en kısa zamanda aşağıdaki linklerden yararlanabileceksiniz.

0