Archive | Temmuz, 2024

PHP 8.3.9 duyuruldu

PHP’nin 8.3.9 sürümü duyuruldu. Çeşitli hataları giderilen ve kimi güvenlik düzeltmeleri ve kimi iyileştirmeler içeren yeni sürüm hakkında bilgi edinmek için haberler veya yükseltme sayfalarını inceleyebilirsiniz. PHP, ilk olarak Rasmus Lerdorf tarafından, web üzerinden sayfasını ziyaret edenleri izlemek amacıyla bir dizi Perl betiği kullanılarak geliştirilmişti. Ancak insanlar bununla ilgilenmeye başlayınca, Lerdorf bir betik motoru oluşturmaya karar verdi. Ayrıca formlara da destek verdi ve böylece PHP/F1 biçimlenmiş oldu. Adı duyuldukça kimi geliştiricinin dikkatini çekti ve böylece bir API oluşturuldu: PHP3 meydana geldi. Ardından Zend motoruyla PHP4 geldi. Günümüzde PHP; bloglardan forumlara, portal sistemlerinden veri tabanlarına, sınıflardan fonksiyonlara her türlü işlevde kullanılıyor.

Continue Reading →

 

PHP 8.3.9 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Go (Golang) 1.22.5 ve Go 1.21.12 duyuruldu

Az dil özelliği ve kuralıyla esnek, hızlı, performanslı ve güçlü bir dil oluşturmak amacıyla geliştirilme işlemine başlanan Go (diğer adıyla Golang) programlama dilinin 1.22.5 ve Go 1.21.12 sürümleri duyuruldu. Go ekibinin, 1.22.5 ve Go 1.21.12 sürümlerini duyurmaktan mutluluk duyduğu söylenirken; bu sürümlerin, yeni özellikler ve iyileştirmelerle dolu olduğu belirtiliyor. Bunların, küçük nokta sürümler olduğunu belirtilirken, bunların, güvenlik politikasını izleyen 1 güvenlik düzeltmesini içerdiği söyleniyor. Sürümlerin yayınlanmasında emeği geçen herkese ve sorunları bildiren kişilere teşekkür edildiği ifade ediliyor. Go veya Golang 1.22.5 ve Go 1.21.12 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu ya da 1.22.5 ve Go 1.21.12 GitHub sayfalarını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

     

Go (Golang) 1.22.5 ve Go 1.21.12 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

KDE Plasma 6.1.2 Temmuz ayı hata düzeltme sürümü duyuruldu

KDE Plasma‘nın yeni 6.1.2 Temmuz ayı hata düzeltme sürümü duyuruldu. KDE Plasma 6.1.2; masaüstünün her noktasına iyileştirmeler ve güçlü yeni özellikler getiriyor. Bu sürümün, KDE’ye katkıda bulunanların bir haftalık yeni çevirilerini ve düzeltmelerini eklediği bildirilirken, hata düzeltmelerinin genellikle küçük ama önemli olduğu söyleniyor. Minimum Plasma wayland protokolleri sürümününün 1.13’e yükseltildiği belirtilirken, Shader duvar kağıdı eklentisinin ve muhtemelen diğerlerinin düzeltildiği söyleniyor. KDE Plasma 6.1.2, Lenovo IdeaPad ve Lenovo Legion dizüstü bilgisayar kullanıcılarına, pil ömrünü uzatmak amacıyla pil şarj seviyesini %80 gibi belirli bir sabit seviyeye yapılandırmak için yeni bir özellik getiriyor. Kullanıcıların sosyal medya kanallarından projeye geri bildirimde bulunabileceği belirtilirken, KDE forumlarında KDE ile ilgili konuların tartışılabileceği söyleniyor. KDE’nin, yalnızca birçok gönüllünün zaman ve emeği sayesinde yaşayan bir özgür yazılım topluluğu olduğu ve her zaman yeni gönüllülere ve onların katkılarına gereksinim duyduğu belirtiliyor. KDE Plasma 6.1.2 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu ve tam değişiklik günlüğünü inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

KDE Plasma 6.1.2 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabileceksiniz.
0

WordPress 6.6 RC2 duyuruldu

WordPress’in 6.6 no’lu yeni seriden sürümünün ikinci sürüm adayı, marybaum tarafından duyuruldu. WordPress 6.6 RC2, wordpress.org’dan indirebilir durumda. WordPress 6.6 RC2’nin indirilmeye ve test edilmeye hazır olduğu belirtilirken, WordPress kurulumunda WordPress Beta tester eklentisinin kurulup etkinleştirilebileceği ve böylece WordPress 6.6 RC2’nin test edilebileceğini; ayrıca, doğrudan indirme sayfasından RC2 sürümünün indirilip, elbet bir WordPress web sitesine yüklenebileceği söyleniyor. Bu arada 6.6’nın final sürümü için 16 Temmuz 2024’ün hedeflendiği belirtilirken, sürümdeki her şeyin olabilecek en iyi olmasını sağlamanın anahtarının sürümün test edilmesine yönelik katkılar olduğu söyleniyor. WordPress 6.6 RC2, testler ve şimdiye kadar katkıda bulunan diğer birçok kişi sayesinde, editör için 19’dan fazla hata düzeltmesi ve WordPress Core için 20’den fazla bilet içeriyor. Matt Mullenwegg tarafından geliştirilmeye başlanan ve şu an dünyada pek çok kişi veya kuruluş tarafından yaygın olarak kullanılan GPL lisanslı, PHP ve MySQL kullanılarak yazılmış bir kişisel içerik yönetim sistemi olan WordPress 6.6 RC2’nin bir test sürümü olduğunun unutulmaması ve yalnızca test etmek amacıyla kullanılması gerektiği hatırlatılırken, test eden kullanıcıların tespit ettikleri hataları rapor etmeleri rica ediliyor. WordPress 6.6 RC2 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

     

 

WordPress 6.6 RC2 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

GNU direvent 5.4 duyuruldu

Dosya sistemindeki bir dizi dizini izleyen ve içeriği değiştiğinde tepki veren bir program olan GNU direvent‘in 5.4 sürümü, Sergey Poznyakoff tarafından duyuruldu. GNU direvent’in 5.4 sürümünü duyurmaktan memnuniyet duyduğunu söyleyen Poznyakoff; yazılımın, GNU/Linux (kernel 2.6.13 veya daha yeni sürümü) ve BSD sistemleri (FreeBSD, NetBSD, OpenBSD, Darwin) üzerinde çalıştığını ifade etti. Eşzamanlı yürütme sınırlarıyla gelen yeni sürümün, belirli bir izleyici için aynı anda çalışmasına izin verilen komut örneklerinin sayısını sınırlamanın da mümkün olduğu ifade ediliyor. Önceki versiyonda izleyicilerin, beklemede kalma seçeneği açıkça belirtilmediği sürece işleyicinin sonlandırılmasını bekliyoroldukları belirtilirken, bunun, artık düzeltildiği ve belgelerde açıklandığı gibi artık beklemenin varsayılan olduğu söyleniyor. Sistem olayı çevirisine ilişkin genel hata da düzeltilmiş bulunuyor. GNU direvent 5.4 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

GNU direvent 5.4 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

GNU dbm ya da GDBM’nin 1.24 sürümü duyuruldu

Veritabanı işlevlerinin bir kütüphanesi olan ve standart UNIX dbm’ye benzer şekilde çalışan GNU dbm‘nin (veya kısaca GDBM) 1.24 sürümü, Sergey Poznyakoff tarafından duyuruldu. GNU dbm (GDBM) sürüm 1.24’ü duyurmaktan memnuniyet duyduğunu söyleyen Poznyakoff; sürümün, kararlı bir sürüm olduğunu söyledi. Karma ve standart UNIX’in dbm’ye benzer şekilde çalıştığını hatırlatan Poznyakoff; GNU dbm’nin, genişletilebilir işlevleri kullanan bir veritabanı işlevleri kitaplığı olduğunu söyledi. GNU dbm’nin, genişletilebilir işlevleri kullanan bir veritabanı işlevleri kitaplığı olduğu ifade ediliyor. Yazılım, bunun dışında, bir veritabanındaki tüm anahtar/veri çiftleri üzerinde ardışık yinelemeyi de destekliyor. Eski UNIX dbm işlevini kullanan programlarla uyumlu olmak için paket içinde geleneksel dbm ve ndbm arabirimleri de bulunmaktadır. GNU dbm; Philip A. Nelson, Jason Downs ve Sergey Poznyakoff tarafından yazılmıştır. GDBM 1.24 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

GDBM 1.24 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

FreeDOS 30, FreeBSD 31 yaşında artık!

Hatırlanacağı gibi, önce 13 Haziran 2024 Perşembe günü serverlerin, masaüstü bilgisayarlar ve gömülü aygıtların gözde işletim sistemi FreeBSDnin’ 31 yaşını yaşadığını yazmıştık.  FreeBSD Projesi‘nin öncü mirasını ve teknoloji üzerindeki devam eden etkisini onurlandırmak için, FreeBSD’nin lansman tarihi anısına 19 Haziran FreeBSD günü ilan edilmişti. Buna göre bu tarij her yıl doğum günü olarak kutlanıyordu. 1993 yılında Berkeley’deki California Üniversitesi‘nde geliştirilen açık kaynak kodlu özgür bir işletim sistemi olan FreeBSD’nin, dünya çapında milyarlarca insan tarafından kullanılan bir sistem olduğunu belirtmiştik. İkinci haberimiz, 21 Haziran 2024 Cuma günü yaptığımız: “FreeDOS 30 yaşında” başlıklı haberdi. Buna göre, 29 Haziran 2024 Cumartesi günü itibariyle FreeDOS‘un 30. yaşına girdiğini belirtmiştik. DOS dünyasında hâlâ hayat olduğu belirtiliyor ve Commodore 64’te başlayan ve daha sonra PC’ye taşınan ve çeşitli şekillerde GeoWorks, Breadbox Ensemble ve diğer adlarla yeniden adlandırılan klasik GEOS grafik masaüstünün artık FOSS olduğu söyleniyor ve onu GitHub’dan alabilmenin mümkün olduğu ifade ediliyor.


Continue Reading →

 

FreeBSD projesi, FreeDOS‘tan sadece bir yıl daha yaşlı ve TrueNAS’ın yakın zamanda ayrılmasına rağmen güçlü bir şekilde ilerliyor. Bu yıl FreeBSD Günü, Ottawa’daki 2024 FreeBSD geliştirici zirvesinin birkaç hafta gerisinde kalan projenin 31. yıldönümünü kutladı. FreeBSD’nin en son sürümü, 14.1dir. Ancak grafiksel kurulum programı için bir plan içeren FreeBSD 15’e nelerin dahil edileceğine ilişkin planlamanın devam ettiği belirtiliyor. FreeDOS’un 30. yıldönümü konusunda bir yazıyı sourceforge.net üzerinde bulabilirsiniz. Yazıda, Windows’tan hoşlanmayan ve MS-DOS’u tercih eden, sonradan FreeDOS‘u yaratan Jim Hall ile yapılmış bir söyleşiyi de okuma olanağı bulacaksınız. Happy birthday FreeDOS! Mutlu yıllar. FreeBSD’nin resmi adının kabul edildiği gün, 19 Haziran, FreeBSD Vakfı tarafından FreeBSD günü ilan edilerek kutlanır olmuştur. Bizler de FreeBSD’nin doğum günü kutluyoruz: İyi ki doğdun FreeBSD! Konuyu, tekrar hatırlatmak istedik.

0