Archive | Ağustos, 2024

CMake 3.30.3 duyuruldu

Çapraz platform, açık kaynak kodlu, derleyiciden bağımsız bir biçimde yazılım oluşturma sürecini yöneten bir yazılım olan CMake’in 3.30.3 sürümü duyuruldu. CMake 3.30.3’ün artık indirilebilir olduğunu duyurmaktan mutluluk duyulduğu ifade ediliyor. FindPython ve FindPython3 modüllerinin artık Python’un ücretsiz iş parçacıklı sürümüyle geliştirmeyi desteklemek için Windows’ta sırasıyla Python_DEFINITIONS ve Python3_DEFINITIONS değişkenlerini tanımladığı belirtilirken, INTERFACE_COMPILE_DEFINITIONS hedef özelliğinin de bu modüller tarafından sağlanan çeşitli hedefler için tanımlandığı söyleniyor. cmake-presets(7) dosyalarının artık şema sürüm 9’u desteklediği ifade edilirken, include alanlarının artık $env{} ve ön ayara özgü makrolar hariç tüm makroları genişlettiği belirtiliyor. CMake 3.30.3 hakkında bilgi edinmek için sürüm notlarını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

CMake 3.30.3 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Debian 12 “Bookworm”un yeni güncellemesi 12.7 geldi

Debian sürüm ekibi tarafından 10 Haziran 2023‘te duyurulan Debian 12.0 “Bookworm”un yeni güncelelemesi 12.7 duyuruldu. Debian projesi, kararlı dağıtım Debian 12’nin (kod adı “Bookworm”) yeni güncellemesini duyurmaktan mutluluk duyduğunu belirtirken, bu nokta sürümün, ciddi sorunlar için birkaç ayarlamanın yanı sıra, güvenlik sorunları için düzeltmeler eklediği ifade ediliyor. Güvenlik uyarılarının zaten ayrı olarak yayınlandığı ve mevcut olduğunda referans verildiği hatırlatılırken, sistemini güncel tutan kullanıcıların bu güncellemeleri zaten edinmiş olduğu hatırlatılıyor. Bu nokta sürümün, Debian 12’nin yeni bir sürümünü oluşturmadığı, yalnızca dahil edilen paketlerin bazılarını güncellediği belirtilirken, buna karşın, yeni kurulum kalıplarının yakında düzenli konumlarda mevcut olacağı söyleniyor. Debian 12 “Bookworm”un 12.7’ye güncellendiğine ilişkin bildirime buradan ulaşabilirsiniz.

Continue Reading →

 

Kullanıcıların yansıların kapsamlı bir listesini burada bulabileceği belirtiliyor. Yeni bir kalıp edinmek isteyenlerin en kısa zamanda olağan kanallardan edinebilecekleri söyleniyor.

0

Debian 11, 11.11’e güncellendi

Debian projesi, eski kararlı dağıtım Debian 11’in (kod adı “Bullseye”) onbirinci güncellemesini duyurdu. Debian 11’in onbirinci güncellemesini duyurmaktan mutluluk duyduklarını ifade eden proje, bu nokta sürümün, ciddi sorunlar için birkaç ayarlamanın yanı sıra temel olarak güvenlik sorunlarına yönelik düzeltmeler eklediğini belirtti. Güvenlik önerilerinin zaten ayrı olarak yayınlandığı ve mümkün olduğunda bunlara başvurulması gerektiği belirtilirken, bu nokta sürümün Debian 11’in yeni bir sürümünü oluşturmadığı, yalnızca içerdiği paketlerden bazılarını güncellediği  ifade ediliyor. Yeni kurulum kalıplarının yakında normal konumlarda mevcut olacağı ama sistemlerini sürekli güncelleyenlerin, bu kalıplara ihtiyaçlarının olmadığı ifade ediliyor. Debian 11 “Bullseye”nin 11.11’e güncellendiğine ilişkin bildirime buradan ulaşabilirsiniz.

Continue Reading →

 

Kullanıcıların yansıların kapsamlı bir listesini burada bulabileceği belirtiliyor. Yeni bir kalıp edinmek isteyenlerin en kısa zamanda olağan kanallardan edinebilecekleri söyleniyor.
0

man-db 2.13.0 duyuruldu

man komutu kullanılarak erişilen standart Unix dokümantasyon sisteminin bir uygulaması olan man-db‘nin 2.13.0 sürümü, Colin Watson tarafından duyuruldu. man komutunun bir uygulamasını içeren man-db‘nin çevrimiçi yardım dosyalarını (kılavuz sayfaları) incelemenin birincil yolu olduğu belirtilirken, sağlanan yardımcı programların arama için Whatis ve apropos komutlarını içerdiği söyleniyor. Bu arada, groff (GNU) gibi bir paketin troff kurulumu gerektirdiği belirtilirken, bunun, kılavuz sayfalarını biçimlendirmek ve görüntülemek için gerekli olduğu söyleniyor. 1.21’den önceki groff sürümleri için desteğin kaldırıldığı belirtilirken, GNU hiyerarşisi organizasyonu kullanılmadığı zamanlarda `man-suffixed-extension` test başarısızlığının düzeltildiği söyleniyor. `-Wmissing-variable-declarations` ve `-Wflex-array-member-not-at-end` uyarılarının GCC 14 ile düzeltildiği belirtilirken, Gnulib `stable-202407`’ye yükseltilmiş bulunuyor. man-db 2.13.0 hakkında bilgi edinmek için git.savannah.gnu.org üzerindeki sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz

Continue Reading →

 man-db 2.13.0 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

FreeBSD 13.4-RC2 çıktı

Serverlerin, masaüstü bilgisayar ve gömülü aygıtların gözde işletim sistemi FreeBSD’nin 13.4-RC2 sürümü, sürüm takvimine uygun biçimde çıktı. Sürüme ilişkin herhangi bir resmi sürüm duyurusu yayımlanmadığı için sürüm ile ilgili bilgi edinme olanağı yok. Ancak sürüme ait kalıplar yansılarda indirilmek üzere hazırlanmış bulunuyor. Bununla beraber, herhangi bir sorun farkedenlerin, bunu, Bugzilla PR sisteminden veya -stable posta listesinden bildirme olanağı bulunduğu belirtiliyor. Bu arada, sürüm notlarının incelenebileceği ama bu sayfasının şu an için bitmediği ve 13.4-RELEASE döngüsü ilerledikçe sürekli olarak güncelleneceğinin unutulmaması isteniyor. 13.4 sürüm takvimi, FreeBSD 13.4 RC2’nin zamanında geldiğini gösteriyor.

Continue Reading →

 

FreeBSD 13.4-RC2 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Voyager 24.04.1.2 duyuruldu

Voyager’in Xfce ve GNOME masaüstü ortamlarını içeren Voyager 24.04.1.2 sürümü duyuruldu. Voyager 24.04.1.2 herhangi bir güvenlik sorununu ve karışıklığı önlemek için resmi Ubuntu depoları ve yapıları etrafında inşa edilmiş bulunuyor. Bu sürümde, Gnome 46 ve Xfce 4.18 masaüstü ortamları kullanıcıyla buluşuyor. Bu sürümün 6.8 Linux çekirdeği üzerine yapılandılmış bulunduğu söyleniyor. Ubuntu 24.04 “Noble Numbat” dağıtımını temel aldığı belirtilen sistem, 5 yıllık bir LTS sürüm olarak gelecek ve Nisan 2029 veya daha sonrasına kadar desteklenecek. Yeni koyu turuncu stil teması, gece modu, conky kontrolü, GNOME kabuk efektleri, switch Ubuntu, yedekleme, WINE, oyun ve tüm bilgisayar ihtiyaçları için seçilmiş GNOME uzantıları gibi kutudan çıktığı gibi entegre seçeneklerle gelen yeni sürüm, Ubuntu’nun “Noble Numbat” kod adlı 24.04 LTS sürümüne dayalı olarak geliyor. Voyager 24.04.1.2 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

Voyager 24.04.1.2 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

SystemRescue 11.02 duyuruldu

Sistem tamiri için tasarlanan daha önce Gentoo tabanlı olan ama sonra Arch Linux tabanlı olarak yoluna devam eden Fransız kökenli SystemRescue‘nin 11.02 sürümü duyuruldu. 6.6.47 LTS Linux Çekirdeği üzerine yapılandırılan sistem; ayrıca blocksync-fast-1.0.5, firefox-esr-128.1.0, nwipe-0.37 gibi birçok yeni araçla birlikte geliyor. SystemRescue 11.02, Qlogic kartları için aygıt yazılımları eklenmiş olarak gelirken, GParted-1.6.0, nwipe 0.37 gibi disk yardımcı programları güncellenmiş biçimde geliyor. Tüm paketlerin tam sürümleri hakkında bilgi edinmek için tıklayınız. SystemRescue 11.02 hakkında bilgi edinmek için değişiklikler sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

SystemRescue 11.02 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.
0