Archive | Eylül, 2024

PostgreSQL 17.0 duyuruldu

Tüm Unix ya da Unix türevi sistemlerde çalışan güvenli ve geniş özelliklere sahip, SQL standart sorgu dilini destekleyen dünyanın en iyi açık kaynak veritabanı yönetim sistemi olan PostgreSQL’in 17.0 sürümü, PostgreSQL Global Development Group tarafından duyuruldu. PostgreSQL Global Development Group’un, dünyanın en gelişmiş açık kaynaklı veritabanının en son sürümü olan PostgreSQL 17.0’ın yayınlandığını duyurmaktan gurur duyduğu belirtilirken, PostgreSQL 17.0’ın, ortaya çıkan veri erişimi ve depolama kalıplarına uyum sağlarken performansını ve ölçeklenebilirliğini iyileştirerek onlarca yıllık açık kaynaklı geliştirmenin üzerine inşa edildiği söyleniyor. PostgreSQL’in bu sürümünün, vakum için elden geçirilmiş bir bellek yönetimi uygulaması, depolama erişiminde iyileştirmeler ve yüksek eşzamanlılık iş yükleri için iyileştirmeler, toplu yükleme ve dışa aktarmalarda hızlanmalar ve dizinler için sorgu yürütme iyileştirmeleri dahil olmak üzere önemli genel performans kazanımları eklediği belirtiliyor. PostgreSQL 17.0’ın, SQL/JSON JSON_TABLE komutuyla geliştirici deneyimine eklemeler ve yüksek kullanılabilirlik iş yüklerinin ve büyük sürüm yükseltmelerinin yönetimini basitleştiren mantıksal çoğaltmada iyileştirmeler gibi yepyeni iş yüklerine ve kritik sistemlere fayda sağlayan özelliklere sahip olduğu söyleniyor. Güvenilirliği, sağlamlığı ve genişletilebilirliğiyle bilinen yenilikçi bir veri yönetim sistemi olan PostgreSQL’in, küresel bir geliştirici topluluğunun 25 yılı aşkın açık kaynak geliştirme deneyiminden faydalandığı ve her ölçekteki kuruluş için tercih edilen açık kaynak ilişkisel veritabanı haline geldiği ifade ediliyor. PostgreSQL 17.0’ın ayrıca, değişmezliği garanti edilen ve SQL_ASCII yerine UTF-8 kodlaması dışında C sıralamasına benzer sıralama semantiği sağlayan yerleşik, platformdan bağımsız, değişmez bir sıralama sağlayıcısı içerdiği ifade ediliyor. Tüm PostgreSQL 17.0 özellikleri ve değişiklikleri hakkında bilginin sürüm notlarında bulunabileceği belirtilirken; testlerin ve geri bildirimlerin, topluluğun PostgreSQL 17.0 sürümünün dünyanın en gelişmiş açık kaynaklı ilişkisel veritabanının kararlı ve güvenilir bir sürümünü sunma standartlarını desteklemesini sağlamasına yardımcı olacağı söyleniyor. Açık sorunların bir listesinin PostgreSQL wiki’sinde herkese açık olduğu belirtilirken, PostgreSQL web sitesindeki bu formu kullanarak hataların bildirilebileceği söyleniyor. PostgreSQL 17.0 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

PostgreSQL 17.0 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

SparkyLinux için yeni bir araç: Simplenote

GNU GPL lisanslı özgür bir yazılım olan Simplenote, Markdown desteğine sahip bir not alma uygulaması olarak kullanılmaktadır. Simplenote’nin artık SparkyLinux kullanıcıları tarafından kullanılabileceğini açıklayan pavroo; yazılımın; notları, listeleri ve daha fazlasını depolamanın harika bir yolu olduğunu söyledi. Simplenote‘nin iOS, Android, Mac, Windows, GNU/Linux veya web tarayıcısı üzerinden kullanılabileceğini belirten pavroo; tüm cihazlar arasında ücretsiz olarak senkronize edilebileceğini söyledi. Simplenote, çoğu web tarayıcısı üzerinden erişilebilir olmasının yanı sıra; Android, GNU/Linux, Windows, iOS ve macOS’ta çapraz platform uygulamaları mevcut olan bir yazılımdır. Simplenote, harici olarak erişilebilir bir API’ye sahiptir ve diğer istemcilerin yazılmasına olanak tanımaktadır. İlkin 2008 yılında Simperium tarafından geliştirilen Simplenote, Simperium ve Simplenote’u 24 Ocak 2013’te satın alan Automattic, bir Android sürümü yayınladı ve daha sonra Simplenote’u yeniden başlattı. Bu da kullanıcılar için reklamları kaldırdı. Mayıs 2016’da GNU/Linux için resmi bir istemci yayınlandı. Automattic, Ağustos 2016’da Android, Electron, iOS ve macOS Simplenote uygulamaları için kodu açık kaynaklı hale getirerek tüm istemci uygulamalarını açık kaynaklı hale getirdi. Simplenote hakkında bilgi edinmek için yazılımın GitHub sayfasını inceleyebilirisiniz.

Continue Reading →

 

 

pavroo; şu an için SparkyLinux 7 ve 8 amd64 kullanıcılarının bu olanaktan yararlanabileceğini söyledi. pavroo’nun duyurusunu burada bulabilirsiniz. pavroo duyurusunda SparkyLinux 7 ve 8 amd64 modelleri üzerinde çalışanların kurulumu nasıl yapabileceklerini açıklıyor. Bunun için;

sudo apt update
sudo apt install simplenote

komutlarının verilebileceği belirtiliyor. Simplenote edinmek için aşağıdaki linkten de yararlanabilirsiniz.

0

DXVK 2.4.1 duyuruldu

Linux oyunseverler tarafından Windows oyunlarını iyi bir hızda çalıştırmak için yaygın olarak kullanılan Direct3D-over-Vulkan çeviri katmanına büyük bir güncelleme olarak DX11 kullanan (D3D11) oyunlar için Wine‘dan daha iyi performans ve düzgün renderleme olanağı sağlayan DXVK‘nin 2.4.1 sürümü, Philip Rebohle tarafından duyuruldu. Bellek parçalarının boyutunun artık uygulamanın halihazırda tahsis ettiği bellek miktarına göre dinamik olarak belirlendiğini belirten Rebohle; Vulkan takas zincirinin yerel bir Wayland ortamında her zaman uygun şekilde yeniden oluşturulmadığı bir sorun düzeltildiğini söyledi. Bazı durumlarda Nvidia kartlarında tanımlayıcı havuzlarının çok büyümesiyle ilgili bir sorunun da düzeltildiğini belirten Rebohle; aynı geometriyi birden fazla render geçişinde render etmek için farklı tepe noktası gölgelendiricileri kullanan oyunlarda titreme sorunlarını çözmek için DXBC mad talimatları için varsayılan gölgelendirici kodu üretiminin değiştirildiğini ifade etti.  Hata işleme ile D3D8 uygulamasının genel sağlamlığının iyileştirildiğini ve çeşitli bellek sızıntılarının giderildiğini belirten Rebohle; tepe noktası arabellek yüklemeleri optimize edilerek performansın biraz iyileştirildiğini söyledi. Bazı Game Maker oyunlarındaki tam ekran sunum sorunlarının düzeltildiğini söyleyen Rebohle; daha yüksek kare hızlarında oyun sorunlarını aşmak için 60 FPS sınırının etkinleştirildiğini belirtti. DXVK 2.4.1 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

    

DXVK 2.4.1 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Liya GNULinux 2.1 çıktı

Arch Linux tabanlı, yuvarlanan bir dağıtım olan Liya GNULinux‘un 2.1 sürümü çıktı. Liya GNULinux 2.1 Siya’yı çıkarmaktan gurur duyduklarını açıklayan geliştirici ekip, sürümün mütevazı donanım yapılandırmalarında bile sorunsuz çalışma sağladığını ifade etti. Cinnamon ve MATE masaüstü ortamlarını kullanan ve Pamac grafik paket yöneticisiyle gelen, ayrıca OnlyOffice kullanan sistem; tam bir 32 bit desteği sunuyor. Ne zaman yeni bir sürüm yayınlansa, terminalde liya-update komutunu yazmanın yeterli olduğu belirtiliyor. Temiz ve sezgisel bir kullanıcı arayüzüne sahip olan Liya Linux, verimliliği korurken Arch Linux’un gücünden yararlanıyor. Arch Linux ile %100 uyumluluğu koruyan Liya Linux, ek optimizasyonlar ve geliştirmeler sağlarken kullanıcıların Arch’ın sürekli sürüm güncellemelerinden ve kapsamlı yazılım havuzlarından faydalanmasına olanak tanıyor. Liya Linux, düzenli güncellemeler, güvenli varsayılan yapılandırmalar ve isteğe bağlı şifreleme (LUKS) dahil olmak üzere güçlü güvenlik özelliklerini bir araya getirerek kullanıcılar için güvenli bir bilgi işlem ortamı sağlıyor.

Continue Reading →

 

Liya GNULinux 2.1 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Calculate Linux 20240923 çıktı

Gentoo tabanlı seçkin bir dağıtım olan Calculate Linux‘un masaüstü bilgisayarlar, medya merkezleri ve sunucular için geliştirilen ve KDE Plasma, Cinnamon, LXQt, MATE ve Xfce masaüstü ortamlarıyla sunulan güncelleşmiş 20240923 no’lu sürümü çıktı. KDE (CLD), Cinnamon (CLDC), LXQt (CLDL), Mate (CLDM) veya Xfce (CLDX ve CLDXS) masaüstü ortamını içeren sistem; LXC konteynerlerini çalıştırmak için yeni bir sunucu türü olan Calculate Container Manager’ın kullanıma sunulmasıyla cl-lxc adlı yeni bir araç edinilmiş bulunuyor.   

Continue Reading →

 

         

Calculate Linux 20240923 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Opera’nın 114.0.5282.21 sürümü duyuruldu

Özel veri silme seçenekleri, indirme ve yer imi yöneticileri, fare hareketleri, reklam engelleyicisi, VPN ve daha fazlasını içeren gelişmiş özelliklerle desteklenen sezgisel bir arama ve gezinme modu sunan internet tarayıcısı Opera’nın 114.0.5282.21 sürümü duyuruldu. Opera’nın yeni kararlı güncellemesi olan 114.0.5282.21’in yayınlandığını duyurmaktan mutluluk duyulduğu belirtilirken, tarayıcının, Chromium motoru 128.0.6613.138 sürümüne güncellenerek hem performans hem de güvenliğin artırıldığı söyleniyor. Bu sürümün, iyi performans ve modern web standartlarıyla uyumluluğu garanti eden Chromium 128.0.6613.138 sürümü üzerine inşa edildiği belirtilirken, yeni sürümün, çeşitli kararlılık sorunlarını ele alarak genel kullanıcı deneyimini iyileştirdiği söyleniyor. Tam bir özet için değişiklik günlüğüne bakılabileceği belirtiliyor. Opera 114.0.5282.21 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu ya da değişiklikler sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

0

Google Chrome ve Chromium’un 129.0.6668.70 sürümleri duyuruldu

Google Chrome ve Chromium‘un 129.0.6668.70 sürümleri duyuruldu. Google Chrome ile Chromium, 129.0.6668.70 sürümlerine yükseltilmiş bulunuyor. Windows, Mac ve GNU/Linux için kararlı kanalın duyurulmasından mutluluk duyulduğu belirtilirken, yeni sürümlerin bir dizi düzeltme ve iyileştirme içerdiği ifade ediliyor; yeni özellikler ve büyük çabalarla ilgili olarak Chrome ve Chromium blog gönderilerinin incelenmesi öneriliyor. Güvenlik açıklarının kararlı kanala ulaşmasını önlemek için geliştirme döngüsü sırasında ekiple birlikte çalışan tüm araştırmacılara teşekkür etmek istediklerini belirten geliştirici ekip, her zaman olduğu gibi, devam eden iç güvenlik çalışmalarının çok çeşitli düzeltmelerden sorumlu olduğunu ifade ediyor. Bu güncellemenin 5 güvenlik düzeltmesi içerdiği ifade ediliyor. Google Chrome ve Chromium 129.0.6668.70 sürümleri hakkında fikir edinebilmek için Chrome ve Chromium sayfalarını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

 Google Chrome ve Chromium 129.0.6668.70 sürümlerini edinmek için aşağıdaki linkleri kullanabilirsiniz.

0