Richard Matthew Stallman

Richard Matthew Stallman,  1953’de New york kenti’nin 5 ana bölgesinden biri olan Manhattan bölgesinde  Daniel Stallman ve Alice Lippman’ ın çocuğu olarak dünyaya geldi. Dünya üzerinde “Özgür Yazılım” fikrini ilk ortaya atan kişi Richard Matthew Stallman, Özgür Yazılım aktivisti, hacker ve yazılım geliştiricisidir. 1971’de, 18 yaşındayken Harvard Üniversitesi’nde daha ilk senesinde MIT’in yapay zeka laboratuarlarında programcı olarak çalışmaya başlamıştır. Richard M. Stallman 1974’te fizik bölümünden mezun oldu.

MIT’de geçen günlerinde yavaş yavaş hacker camiasında kendinden söz ettirmeye başlayan Richard M. Stallman hacker dünyasında kendisini “RMS” rumuzu ile tanıtmıştır.

RMS MIT’de işletim sistemi geliştiren bir grup ile çalışırken, 1975’te, şu an bir çok kişinin kullandığı ve genişletilebilir bir metin editörü olan Emacs‘ın ilk versiyonunu yazmıştır.

1970 ve 1980’lerde yazılım firmalarının neredeyse geliştirdikleri her yazılım için lisans; özellikle 1976 Amerika Telif Hakları Yasası gelmesiyle beraber özel yazılımların da artmasına sebep olmuştur. Böylece yazılım dünyasında birçok kapalı kaynak kodlu, kopyalama ve dağıtma izinleri olmayan yazılımlar oluşmuştur.

Stallman’ı kızdıran en son konu, Brian Reid isimli yazılımcının geliştirdiği “Scribe” adlı programın kaynak kodlarına ulaşamamasının yanında lisans ve yazılım hakları için programa “zaman limiti(Time Bomb)” kısıtlamasının eklenmiş olmasıdır.

Yıl 1983 ve RMS yaşadığı olaylar sonucunda zihninde oluşmuş fikirleri insanlık ile somut olarak paylaşmak için GNU projesini oluşturur. Richard Matthew Stallman’ın “Yazılımın Neden Sahibi Olmamalıdır?” adlı makalesine de buradan  ulaşabilirsiniz.

Kısacası, özgür yazılım denilince akla ilk gelen isimlerden biri Richard Matthew Stallman’dır. Bir yazılım gurusu ve felsefecisi olan Stallman’ın kişisel sayfasına da buradan erişebilirsiniz.


Richard M Stallman: Four Freedom

0 0 Oylar
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Yorum yapar mısınız?x