İlledelinux Debian Xfce 1-2-20 sürümü kullanıma hazır

Bilindiği gibi, Debian Türkiye Forum’un değerli bir üyesi, değerli arkadaşımız Vedat Kılıç; uzun zamandır kendine özgü ISO kalıpları hazırlıyor. Vedat, bunları kendisine ait olan gnulinuxfree.blogspot.com üzerinden yayımlıyor. Bilindiği gibi, daha geniş bir çevreye duyurulması amacıyla bu çalışmaları forum üzerinden ve buradan da sizlere duyurmaya çaba gösteriyoruz. Vedat Kılıç‘ın en son yazdığı “İlledelinux Debian Xfce 1-2-20 sürümü kullanıma hazır” haberi, artık, arkadaşımızın ürettiği ISO’ların bir sürüm numarasına sahip olacağını gösteriyor. “İlledelinux Debian Xfce 1-2-20 sürümü bir önceki sürümün devamı ve kullanıma hazırdır. Bu sürümde sayıca az ama emekte çok sayılabilecek işlemler yapıldı. Bazı düzenlemeler ve eklemeler ile sistem daha kullanışlı duruma getirildi.” diye sözlerine başlayan Vedat Kılıç;yazısını şu şekilde sürdürüyor:

“Bunları anlatmadan önce elzem gördüğüm bir konuya değinmek istiyorum. İlledelinux, markası, logosu, kendi deposu olmayan sadece özgür yazılım sevgisi ile inşa edilen bir dağıtımdır. Linux Mint Türkiye forum yöneticisi sayın Butterfly ustamızın ifade ettiği gibi “dağıtım mantığı” şeklinde değilse de “özgür yazılım sevgisi” şeklinde ifade edebiliriz. Zira kendim bir yerlere gelme, yükselme gibi bir hedefim kesinlikle yoktur. Ancak yaptığım çalışmaları gençlerin devralmasını ve hak ettiği yerlere getirmesini çok istiyorum. Yani bir depo, marka, logo oluşturmak, Distrowatch sitesine kaydolmak ve dağıtımın devamlılığını sürdürmek gibi büyük sorumluluk gerektiren işlerle bazı nedenlerden dolayı uğraşacak durumum yok. Bu işin sorumluluğunun bilincinde olan ve kendinde yürütebilecek yeteneği gören gençler varsa onlara kaldığım yerden memnuniyetle devretmeye hazırım. Böyle bir talep gelmediği müddetçe mevcut durumda sadece sevgi ile yürüteceğiz. Bu zaruri saydığım açıklamadan sonra sistemde ne gibi değişiklikler yapıldı ve neler eklendi onları anlatmaya devam edelim. Mevcut arkaplan resimlerine bir kaç tane daha eklendi. Bir kaç tane kullanışlı yazılım eksikliği vardı, onlar tamamlandı. İlledelinux özel uygulamalar yeniden düzenlendi. Paket Kur aracından ana depoda olan paketler çıkarıldı, sadece harici depolarda olan paketler bulunuyor. Bir haftada ancak tamamlayabildiğim Dünya TV’leri adlı yeni ve özel uygulama eklendi. Dünya TV’leri için en uygun gördüğüm Celluloid video oynatıcısını entegre ettim. Celluloid ve Mintstick Debian’ın kendi deposunda yok, özel işlemle sisteme uyarlandı. LMDE araçlarından yararlanmak isteyenler Paket Kur aracından tek tık ile sisteme ekleyebilirler. Daha geniş yazılımlardan ve son güncel paketlerden yararlanmak için backports ve httpredir depoları sisteme ekli durumda. Bu depolardan yararlanmak için illedelinux uygulamarı içinde bulunan “Sistemi Güncelleyin” aracını kullanın, çünkü normal apt upgrade komutu bu depolardan kurulan yazılımları güncellemez, bu nedenle Sistemi Güncelleyin aracını tercih edin. Kurulu sistemde boştayken ortalama 350 MB ram kullanıyor, İşlemci 0 konumunda. Sistemde bulunan belli başlı bazı paketler şunlardır: Libreoffice, Onboard, Grub Customizer, Uget, Gparted, Bleachbit, Celluloid, Pidgin, Atril, Chromium, Mtpaint, Gufw, Deluge, Cheese, Mintstick, Synapse, Synaptic… İlledelinux Debian Xfce 1-2-20 sürümü bu tabanın oturmuş hali, kendim gözlemlemek adına bu tabanı bir süredir aralıksız kullanıyorum. Xfce ortamı olarak benim gayet beğenimi kazandı, hatta hoşuma gittiği için bir de video hazırladım. Video hem tanıtım hem Calamares ile kurulumu içeriyor.

Videoyu buradan izleyebilirsiniz: İlledelinux Debian Xfce 1-2-20 video
Sistemde kurulu yazılım listesini ve iso dosyasını buradan indirin: İlledelinux Debian Xfce 1-2-20″
Diğer görseller:

, , , , , , , , , ,

0 0 Oylar
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

1 Yorum
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
illedelinux
illedelinux
4 yıl önce

Teşekkürler.

Geçen biri “Dağıtımın güzel ama logon yok, markan yok, Distrowatch sitesinde yoksun, ne kadar güzel olsa da insanlar pek ciddiye almaz” dedi.
Bir başkası da daha başka şeyler söyledi.
O halde benden devralın, istediğiniz yerlere getirin dediğimde kimse yanaşmıyor.
Ama neredeyse her hafta birileri “bana dağıtım yapmayı öğret, kendi dağıtımımı yapacağım” diyen çok.
Onlara Archman, Milis, Pisi, Pardus topluluğuna katılın, tecrübe edinin dediğimde ona da yanaşmıyorlar.
Daha özgür yazılım mantığını anlamadan zirveye çıkmak istiyorlar.
Maalesef bizim ülkemiz insanının genel haleti ruhiyesi bu.

1
0
Yorum yapar mısınız?x