Hatırlanacağı gibi, her yıl, Eylül ayının üçüncü Cumartesi günü kutlanan Yazılım Özgürlüğü Günü’nün (Software Freedom Day), bu yıl, 19 Eylül 2015 Cumartesi günü kutlanacağını ve Linux Kullanıcıları Derneği’nin (LKD) kutlamayı, 19 Eylül 2015 Cumartesi günü saat 14:00’da EMO Genel Merkezi’nde (Ihlamur Sokak No:10 Kızılay – Ankara) yapacağını LKD Yazılım Özgürlüğü Günü’nü EMO Genel Merkezi’nde Kutlayacak başlıklı yazımızla duyurmuştuk. Linux Kullanıcıları Derneği (LKD), bugün, bir Yazılım Özgürlüğü Günü açıklaması yayımladı. Açıklama, aynen şöyle: “Her yıl dünya genelinde eylül ayının üçüncü cumartesi günü “Yazılım Özgürlüğü Günü” olarak kutlanmaktadır. Sizi de 19 Eylül 2015 Cumartesi günü bulunduğunuz şehirde düzenlenen etkinliklerden birine katılmaya ya da eğer etkinlik düzenlenmiyorsa düzenlemeye çağırıyoruz.”
“Bir yazılımın özgür olabilmesi için dört temel özgürlüğü sağlaması gerekir:
Özgürlük 0: Her türlü amaç için yazılımı çalıştırma özgürlüğü.
Özgürlük 1 : Yazılımın nasıl çalıştığını inceleme ve kendi gereksinimleri doğrultusunda değiştirme özgürlüğü (Yazılım kaynak koduna erişim bunun için bir ön şarttır.)
Özgürlük 2 : Kopyalarını dağıtma ve toplumla paylaşma özgürlüğü. (Bir özgür yazılım herkesçe istenilen sayıda makineye kurulabilir, kopyası çıkarılabilir ve istenilen kimselere dağıtılabilir, hatta satılabilir.)
Özgürlük 3: Yazılımı tüm toplumun yarar sağlayabileceği şekilde geliştirme ve geliştirilmiş haliyle yayınlama özgürlüğü (Yazılım kaynak koduna erişim bunun için de bir ön şarttır.)
Özgür yazılımdan söz edilince çoğunlukla GNU/Linux, LibreOffice (OpenOffice), MySQL, PostgreSQL, Apache, Firefox, Thunderbird, vb. yazılımlar ve GPL, LGPL, Mozilla Public License, MIT, Creative Commons vb. özgür lisanslar akla gelmektedir. Söz konusu yazılımların özgür olmasının bireysel ve kurumsal kullanıcılara başta maliyet, güvenlik, paylaşım ve birlikte çalışabilirlik konularında önemli faydaları vardır. Ülkemizde son yıllarda bu faydaları değerlendiren bireylerin, şirketlerin ve kamu kurumlarının özgür ve açık kaynak yazılımlar hakkında artan duyarlılığı, GNU/Linux’a ve LibreOffice’e göç kararları sevindiricidir. Ancak ne yazık ki aynı duyarlılık, kurumların satın aldığı ya da yaptırdığı yazılımlarda gözlenememektedir. Kurumlar, aldıkları yazılımın özgür olmasını talep etmemekte veya yazılımı geliştiren şirketi bu yönde zorlamamaktadır.