Archive | GNU/Linux

OPNsense 24.7-RC1 duyuruldu

FreeBSD tabanlı, güvenlik duvarları ve yönlendiriciler için tasarlanmış bir pfSense çatallaması ve uzman bir dağıtım olan OPNsense‘in FreeBSD üzerine inşa edilen 24.7-RC1 sürümü duyuruldu. Yapılacak daha çok iş olduğu belirtilirken, buna karşın, kilometre taşlarının çoğunun tamamlandığı söyleniyor. Kararlı sürüm 24.7’nin çıkış tarihi 24 Temmuz 2024 olarak belirtilirken, bunun bir test sürümü olduğunun unutulmaması ve yalnızca test etmek amacıyla kullanılması gerektiği ifade ediliyor. Kontrol panelinin değiştirildiği belirtilirken, eski formattaki widget’lerin artık desteklenmediği ifade ediliyor. DHCP’nin artık statik eşleme düzenlemelerinde DNS hizmetlerini yeniden yüklemeyeceği belirtilirken, bunun, DHCP ile özellik eşitliği sağlamak ve hizmetler arası komplikasyonları önlemek için olduğu söyleniyor. Bu, 24.7-RC1’in çevrimiçi bir güncelleme olduğu, 24.7-BETA’dan çıkılıp topluluk yayın türüne geçilebileceği söyleniyor. OPNsense 24.7-RC1 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

OPNsense 24.7-RC1 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Pardus 23.2 duyuruldu

Yerli bir dağıtım olarak kullanıcıların karşısına değişik biçimlerde çıkan, şu an TÜBİTAK ve ULAKBİM tarafından ortaklaşa geliştirilen Pardus‘un 23.2 sürümü duyuruldu. Varsayılan olarak öncelikle UNIX benzeri işletim sistemleri için hafif bir masaüstü ortamı olan XFCE ve sonra GNOME masaüstü ortamlarıyla gelen sistem, ayrıca sunucu versiyonuyla kullanıma sunuluyor. Pardus 23.2’nin Pardus 23.0 için ikinci ara sürüm olduğu belirtilirken, Pardus güncelleyici uygulamasını kullanarak sistemin güncellenebileceği hatırlatılıyor. Pardus Nvidia sürücü yükleyici uygulamasının depoya ve Pardus yazılım merkezine eklendiği belirtilirken, Pardus Xfce giriş ekranında geliştirmeler yapıldığı söyleniyor. CLI desteği eklenen yeni sürümde, BTRFS desteği sağlanırken, bölümlendirme iyileştirmeleri yapılmış bulunuyor. 6.1.0-22 Linux çekirdeği üzerine yapılandırılan sistem, 200’ün üzerinde paket ve yama içeren güncelleştirme içeriyor. Öntanımlı internet tarayıcısı Firefox versiyonu 115.13 sürümüne yükseltilirken, öntanımlı video oynatıcısı VLC 3.0.21 sürümüne yükseltilmiş bulunuyor. Pardus 23.2 hakkında bilgi edinmek için için sürüm duyurusunu ve sürüm notlarını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

 

Pardus 23.2 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Tails 6.5 duyuruldu

İrlanda kökenli, Debian GNU/Linux tabanlı ve internet taraması sırasında güçlü kişisel gizlilik ve anonimlik özellikleri içeren bir live DVD/USB dağıtımı olan Tails‘in (The Amnesic Incognito Live System) 6.5 sürümü duyuruldu. Tails Cloner ile kurulumun 30 saniye daha hızlı yapılabileceği belirtilirken, Tor tarayıcının 13.5.1’e güncellendiği söyleniyor. Debian 12.6 temel alınırken, eski BIOS önyüklemesinin ve kalıcı depolama oluşturmayı sıklıkla bozan ilk kullanım hazırlıklarının düzeltildiği ifade ediliyor. Tor bağlantısından başlatıldığında Tor tarayıcının dilinin düzeltildiği belirtilirken, daha fazla ayrıntı için değişiklik günlüğünün okunabileceği söyleniyor. Otomatik yükseltme yapamayanların veya otomatik yükseltme sonrasında Tails’i başlatamayanların manuel yükseltme yapmayı denemeleri öneriliyor. Tails 6.5 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu ya da tüm değişiklikleri görmek için değişiklikler sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

   

Tails 6.5 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Relianoid 7.3 duyuruldu

Yük dengelemeye yönelik Debian tabanlı bir GNU/Linux dağıtımı olan Relianoid‘in 7.3 sürümü duyuruldu. Debian 12.6 “Bookworm”u temel alan ve OpenSSL 3’ü içeren yeni sürüm, daha iyi bir sistem kaynağı kullanımı için önyükleme hızı ile geliyor. Kullanıcıya, test, geliştirme ve kalite güvence ortamları için yük dengeleme odaklı bir işletim sistemi sunulduğu söyleniyor. Projenin, ağ trafiğinin dağıtımını ve zamanlamasını iyileştiren bir güncelleme yayınladığı belirtilirken, bunun dışında, çeşitli önemli iyileştirmeler yapılmış bulunuyor. Sistem artık Debian 12.6 sağlam temeli üzerinde çalışarak güvenli ve güncel bir ortam sağlarken, küme hizmeti artık varsayılan olarak dahil edilmiş bulunuyor. Ek olarak, geliştirici belgelerinin sözdizimi geliştirilerek onu daha erişilebilir ve kullanıcı dostu hale getirmeye yatırım yapılmış olduğu söyleniyor. HTTP grup ayrıştırıcısının, sağlamlığı artırmak için güçlendirildiği ve temel kod tabanında iyi uygulamalar uygulandığı söyleniyor. CEv7’den EEv8’e kesintisiz yükseltme yapıldığısöyleniyor. Bu sürüm, RELIANOID’in güvenilirliğini ve kararlılığını güçlendirmek için bazı hata düzeltmelerini ele almış bulunuyor. Relianoid 7.3 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

Relianoid 7.3 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Bluestar 6.9.9 çıktı

İnsanların ihtiyaç duydukları sağlam bir sistemi sağlamayı amaçlayan ve işlevsellik bakımından belli bir genişliği sağlayan Arch Linux tabanlı dağıtım Bluestar Linux‘un 6.9.9 sürümü çıktı. Sürüme ait paketler, indirilmek üzere yansılarda yerini almış bulunuyor. 6.9.9.arch1 Linux çekirdeği üzerine yapılandırılan sistemin; güncel yazılımlar dışında bir dizi masaüstü ve ayrıca multimedya yazılımı da içerdiği ve bir live DVD olarak sunulduğu ifade ediliyor. Sistem; çok çeşitli uygulamalar, her zaman güncel olan yazılım sürümleri, tam geliştirme ortamı içeriyor. Bluestar; hepsi çeşitli GNU/Linux kullanıcılarının ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde tasarlanan desktop, deskpro ve developer adlı üç farklı versiyonla sunulmaktadır. KDE Plasma 6.1.2 masaüstü ortamıyla kullanıma sunulan sürüm; KDE Framework 5.116.0, Firefox 128.0, Thunderbird 115.12.2, Libreoffice Fresh 24.2.5, Vlc 3.0.21, Vim 9.1.0532 gibi yazılımlar içeriyor. Son sürüme göre temel değişikliğin tüm güncel paketlemenin yanı sıra bluestar yükleyici işlevselliğinin bslx’e özel olarak adlandırılmış modüllere ayrılmış olduğu ifade edilen yeni sürüm, böylelikle calamares kod tabanını değiştirmeden bunların bakımının yapabilmesine olanak tanıyor. Bluestar Linux 6.9.9 hakkında fikir edinmek için sürümün pkglist dosyasını ya da Facebook sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

Bluestar Linux 6.9.9 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

NomadBSD 141R duyuruldu

FreeBSD’ye dayalı olarak gelen 64-bit live bir sistem olarak USB sürücüler için tasarlanan Alman kökenli ve Openbox pencere yöneticisine sahip NomadBSD‘nin 141R sürümü duyuruldu. NomadBSD 141R’nin duyurulmasından memnuniyet duyulduğu ifade edilirken, temel sistemin FreeBSD 14.1-RELEASE-p2 olarak değiştirildiği belirtiliyor. Unionfs ile ilgili sabit bağlantı oluşturma hatasının düzeltildiği belirtilirken, aşırı dolu bir UFS kök bölümüne yol açan bir hesaplama hatasının düzeltildiği söyleniyor. Fusefs modülü, unionfs’deki zaman aşımı hatalarını azaltmak (ve umarız ortadan kaldırmak) için değiştirilmiş bulunuyor. NomadBSD araçları Qt5’ten Qt6’ya taşınırken, birkaç küçük iyileştirme ve hata düzeltmesi yapılmış bulunuyor. 140R-20240126 Errata, pkg yükseltmesinin sabit bağlantılar oluşturamaması sorununun giderildiği söyleniyor. NomadBSD 141R hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

NomadBSD 141R edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Mageia projesi OpenSSH güvenlik hatasının düzeltildiğini duyurdu

Mageia projesi, SSH bağlantı araçlarını içeren özgür bir yazılım olan ve %100 tam bir SSH protokolü 2.0 uygulaması olan OpenSSH‘de tespit edilen kritik güvenlik açığı: “regreSSHion”un giderildiğini duyurdu. Hatırlanırsa, 2 Temmuz 2024’te yayımladığımız, “OpenSSH’de kritik güvenlik açığı tespit edildi: ‘regreSSHion‘” başlıklı haber ile, sizlere, SSH bağlantı araçlarını içeren özgür bir yazılım olan ve %100 tam bir SSH protokolü 2.0 uygulaması olan OpenSSH‘de kritik güvenlik açığı tespit edildiğini duyurmuştuk. “regreSSHion” adlı bu açık, milyonlarca GNU/Linux sistemi, uzaktan kod yürütme (RCE) saldırılarına karşı savunmasız bırakan ciddi bir güvenlik açığıydı. 4 Temmuz 2024’te yaptığımız “OpenSSH kritik güvenlik açıklarını düzeltiyor” başlıklı haber ile de OpenSSH’nin bu problemi çözmek için iş başında olduğunu duyurduk. Yazılımın, aynı zamanda, ssh’deki mantık hatalarını da düzelttiği söyleniyordu. Daha sonra, “AlmaLinux OS 9.0 CVE-2024-6409 için OpenSSH yaması yayımlandı” haberiyle, sorunun çözümü için AlmaLinux OS’nin de sahneye çıktığını duyurduk. Şimdi de Mageia projesi’nin OpenSSH‘de tespit edilen kritik güvenlik açığının düzeltildiğine ilişkin duyurusunu haber yapıyoruz.

Continue Reading →

 

 

Filip Komar’ın yaptığı duyuruya göre, OpenSSH‘de kritik güvenlik açığının düzeltilmesi için Mageia ekibinin de Debian, Ubuntu veya Fedora gibi daha büyük ekipler kadar hızlı yanıt verdiğini, bu konuda paketleme ve kalite güvence ekiplerine güvenildiğini söyledi. Konuya ilişkin olarak Filip Komar’ın duyurusuna buradan ulaşabilirsiniz. Mageia projesi’ne bu duyarlı yaklaşımı için teşekkür ediyoruz.

0