Archive | Ofis

LibreOffice 24.8.0 RC1 duyuruldu

LibreOffice’in Ağustos 2024’ün sonunda yayınlanacağı belirtilen yeni ana sürümü, yeni takvim tabanlı numaralandırma şemasını (YY.M) kullanan LibreOffice 24.8.0’ın RC1 sürümü duyuruldu. LibreOffice 24.8.0 RC1’in, Aralık 2023’ün başında 24.8.0 sürümünün geliştirilmesine başlanmasından bu yana üçüncü ön sürüm olduğu belirtiliyor. LibreOffice 24.8.0 Beta1’den sonra 243 taahhüdün kod deposuna gönderildiği ve 120 sorunun düzeltildiği ifade ediliyor. LibreOffice 24.8.0’ın, Ağustos 2024’ün sonunda nihai olarak kullanıma sunulacağı belirtilirken, dahili python sürümünün, artık Windows 7’yi desteklemeyen python 3.9’a yükseltildiği ve sürümün, Linux, macOS ve Windows için indirilebilir ve standart sürümle birlikte kurulabilir olduğu söyleniyor. Bu ön sürümle herhangi bir sorunla karşılaşanların, bunu Bugzilla’ya bildirebilecekleri ifade ediliyor. LibreOffice 24.8.0 RC1 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu ve sürüm notlarını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Bağımsız, kendi kendini yöneten, meritokratik bir organizasyon olarak Özgür yazılım değerleri temelinde Almanya’da kurulan ve kâr amacı gütmeyen bir vakıf olan The Document Foundation (TDF); küresel topluluk tarafından OOo’nun meşru varisi seçilmiştir ve günden güne artan sayıda kamu yönetimi, şirketler ve KOBİ’ler tarafından masaüstü üretkenliği için ofis yazılımı olarak tercih edilmektedir. OpenOffice.org topluluğunun on yıllık emeği üzerine kurulmuştur. TDF, bağımsız bir vakfın üzerinde oluşacak kültürün gönüllü ve kurumsal katkıcıları bir araya getirebilecek en iyi çözüm olduğu inancıyla kurulmuştur ve şimdiye kadar yapılmış en iyi özgür ofis yazılımını sunmaktadır. TDF temel değerlerine inanan ve faaliyetlerine katkıda bulunan bütün bireylerin katılımına açıktır ve (bireylerin çalışmalarına sponsor olmak gibi) kurumsal işbirliğine sahiptir. LibreOffice kullanıcıları, özgür yazılım savunucuları ve topluluk üyeleri, yapacakları bağış ile vakfı destekleyebilirler. Toplanan bağışlar, altyapı iyileştirmeleri ve projenin küresel ve yerel çapta farkındalığının artırılmasını sağlayan tanıtım faaliyetlerinde kullanılmaktadır. LibreOffice 24.8.0 RC1 sürümünü edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

GNU nano 8.1 duyuruldu

GNU/Linux altında çalışan pico editörünün bir benzetimi (emülatörü) olan metin düzenleme yazılımı GNU Nano‘nun 8.1 sürümü, Benno Schulenberg tarafından duyuruldu. GNU nano’nun, terminal için basit ve kullanımı kolay bir düzenleyici olduğu belirtilirken, Unicode kodlarının sıfır olmadan girilebilebileceği ifade ediliyor. Nano’nun çağrı adı kullanıldığında modern bağlamaların etkinleştirilmediği hatırlatılırken, yeni bağlanabilir işlev ‘cycle’nin öncelikle geçerli satırı ortaladığı, daha sonra onu görünümün üstüne, ardından altına taşıdığı söyleniyor. SSH üzerinde metinleri düzenlemeye yarayan Nano; Unix benzeri işletim sistemlerinde yaygın olarak kullanılan, kullanıcı dostu bir metin editörüdür. İlk olarak Haziran 2000 yılında yayınlanan nano, Pico metin editörüne özenerek ek işlevselliklerle yüklü olarak kullanıma sunuluyor. GNU nano 8.1 hakkında bilgi edinmek için haberler sayfasını ve sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

GNU nano 8.1 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

LibreOffice 24.2.5 topluluk sürümü duyuruldu

LibreOffice’in yeni ana sürümü, yeni takvim tabanlı numaralandırma şemasını (YY.M) kullanan yeni sürüm LibreOffice 24.2.5 topluluk topluluk sürümü duyuruldu. Sürüm, 24.2.5 sürüm takviminde belirtilen tarihe uygun biçimde Italo Vignoli tarafından duyuruldu. The Document Foundation (TDF) tarafından çıkarılan LibreOffice 24.2.5 topluluk sürümü, indirilmek üzere yansılarda yerini aldı. Windows (Intel, AMD ve ARM), macOS (Apple ve Intel) ve GNU/Linux için yansılarda yerini alan yeni sürümler, yeni numaralandırma şemasıyla gelen LibreOffice 24.2.5 topluluk sürümünün 70’ten fazla hata ve regresyon düzeltmesi içerdiği belirtilirken, LibreOffice 24.2.5’in topluluk ofis paketinin en gelişmiş sürümü olduğu ve uzman kullanıcılara yönelik olduğu ancak diğer ortamlarda da güvenle kullanılabileceği söyleniyor. Tüm LibreOffice kullanıcılarının, iyileştirmelerden yararlanmak için mevcut sürümlerini mümkün olan en kısa sürede güncellemeleri teşvik ediliyor. LibreOffice’in diğer ofis paketlerine göre en büyük avantajının, tüm ortamlar için tek bir yazılım platformu olan LibreOffice teknoloji motoru içeriyor olması olduğu belirtilirken; otomatik kurtarma bilgilerini kaydet’in varsayılan olarak etkin olduğu ve her zaman yedek kopyalar oluşturduğu belirtiliyor. LibreOffice 24.2.5 topluluk sürümü hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

Bağımsız, kendi kendini yöneten, meritokratik bir organizasyon olarak Özgür yazılım değerleri temelinde Almanya’da kurulan ve kâr amacı gütmeyen bir vakıf olan The Document Foundation (TDF); küresel topluluk tarafından OOo’nun meşru varisi seçilmiştir ve günden güne artan sayıda kamu yönetimi, şirketler ve KOBİ’ler tarafından masaüstü üretkenliği için ofis yazılımı olarak tercih edilmektedir. OpenOffice.org topluluğunun on yıllık emeği üzerine kurulmuştur. TDF, bağımsız bir vakfın üzerinde oluşacak kültürün gönüllü ve kurumsal katkıcıları bir araya getirebilecek en iyi çözüm olduğu inancıyla kurulmuştur ve şimdiye kadar yapılmış en iyi özgür ofis yazılımını sunmaktadır. TDF temel değerlerine inanan ve faaliyetlerine katkıda bulunan bütün bireylerin katılımına açıktır ve (bireylerin çalışmalarına sponsor olmak gibi) kurumsal işbirliğine sahiptir. LibreOffice kullanıcıları, özgür yazılım savunucuları ve topluluk üyeleri, yapacakları bağış ile vakfı destekleyebilirler. Toplanan bağışlar, altyapı iyileştirmeleri ve projenin küresel ve yerel çapta farkındalığının artırılmasını sağlayan tanıtım faaliyetlerinde kullanılmaktadır. LibreOffice 24.2.5 sürümünü edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

GnuCash 5.8 duyuruldu

Özgür bir muhasebe programı olan GnuCash‘in kararlı 5.x serisinin dokuzuncu sürümü GnuCash 5.8 duyuruldu. GnuCash geliştirme ekibinin, kararlı 5.x serisinin dokuzuncu sürümü olan GnuCash 5.8’i duyurduğu belirtilirken, yazılımın Hırvatça, Tamilce, Fransızca, Ukraynaca, Felemenkçe, Lehçe, Litvanca, Letonca, Fince, İtalyanca, İbranice, Katalanca, Marathi, Portekizce, Sırpça, Çince (Geleneksel), Bulgarca, Telugu dili, Türkçe, Urduca, Hintçe, Brezilya Portekizcesi, Çince ( Basitleştirilmiş), Danca, Almanca, Japonca, İspanyolca, Rusça, Arapça, Macarca çevirileri güncellenmiş bulunuyor. GNU Projesi’nin bir parçası ve bir kişisel finans yönetim aracı olan GnuCash; küçük işletmeler tarafından muhasebe işleri için kullanılabilecek özgür ve ücretsiz bir gelir-gider takip programıdır. Geliştirilmesine 1997 yılında başlanan GnuCash; GNU/Linux, OpenBSD, FreeBSD, Solaris ve diğer Unix benzeri platformlarda çalışması yanında, Windows, Mac OS X ve Android gibi pek çok işletim sistemini desteklemektedir. İlk kararlı sürümü 1998 yılında yayınlanan GnuCash’in Mac yükleyicisi 2004 yılında kullanılabilir hale geldi ve Windows portu 2007 yılında piyasaya sürüldü. Mayıs 2012’de de Android versiyonu duyuruldu. Öncelikle C ile yazılan GnuCash’in Android uygulaması, Java ile yazılmıştır. GnuCash 5.8 hakkında bilgi edinmek için GitHub sürümler sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

GnuCash 5.8 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

LyX 2.4.1 duyuruldu

Yüksek çıktı kalitesine gereksinim duyan kullanıcılar için önemli bir seçenek olan LyX‘in 2.4.1 sürümü duyuruldu. LyX 2.4.1’in yayınlandığını duyurmaktan mutluluk duyulduğu belirtilirken, bunun, kararlı sürümümü daha güvenilir ve daha kararlı hale getirmek için devam eden çabaların sonucu olarak doğduğu ifade ediliyor. Bu sürümde birçok hata düzeltildiği belirtilirken, tüm kullanıcıların bu sürüme yükseltmeye teşvik edildiği ifade ediliyor. Bir “gördüğün anlatmak istediğindir” (“What You See Is What You MEAN” türü metin editörü olan LyX; belgelerin yapısı üzerinde (görünüşü değil) yazım tabanlı bir yaklaşımla değişiklik yapabilmeyi olanaklı kılan bir belge işleyicidir. LyX projesi, Matthias Ettrich’in 1995 yılında Lyrix diye adlandırılan bir program geliştirmeye başlamasıyla ortaya çıkmıştır. Daha sonra, USENET üzerinden duyurulmuş ve büyük dikkat toplayıp yayılarak günümüze kadar gelmiştir. Başlangıç sürümlerinden hemen sonra, başka bir yazılım adına tescilli olduğu ortaya çıkan Lyrix adı, LyX olarak değiştirilmiştir. LyX adının tercih edilmesinin sebebi, Lyrix dosyalarının uzantısının .lyx olmasıdır. Özgür bir yazılım olan LyX; GPL lisansı altında dağıtılmaktadır ve arka planda, yine GPL lisansı altında yayımlanan belgeleri şekillendiren bir dil olan LateX ile çalışır. LaTeX’in öyküsü Donald E. Knuth ile başlar. 1977’de tanınmış ünlü “Bilgisayar Programlama Sanatı”nı yazmak için mantıklı bir düzenleme veya kelime işlemci programı arayan Knuth; TeX’i yaratmaya karar verdi. Sonra, 80’lerin başında, Leslie Lamport, onlara çok yüksek bir arayüz vererek TeX komutlar takımını ve TeX stilini temel alan komutlar serisini yazdı. Böylece LaTeX doğdu. LyX 2.4.1 hakkında bilgi edinmek için haberler sayfasını ya da sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

LyX; belgeyi basma aşamasında LaTeX biçemine çevirir ve arka planda LaTeX yorumlayıcısını kullanarak çıktı alınmasını sağlar. Pek çok kullanıcı temel biçemleme işini LyX aracılığı ile yapıp, LaTeX koduna çevrilmiş son halini saklayarak kendi istedikleri özel değişiklikleri bu kod üzerinde yapmaktadır. LyX, teknik yazarlar ve bilim adamları arasında gelişmiş matematiksel özelliklerinden dolayı popüler olsa da, onun kullanımı oldukça geniş bir kaynakça veritabanı entegrasyonuna sahip olması nedeniyle ve daha bir çok organize özellik barındırmasından dolayı, sosyal bilimciler ve teknik nitelikleri olmayan insanlar tarafından da gittikçe artmaktadır. Kitap, tez, makale, günlük vehttps://www.lyx.org/News#item1 daha birçok ön tanımlı mizanpajı ya da sizin hazırlayabileceğiz sayfa düzenlerini LyX’e göstermeniz mümkündür. İbranice ve Arapça gibi sağdan sola akışlı dilleri dahi destekler. Aynı zamanda Çince, Japonca ve Korece için ayrı sürümleri vardır. LyX 2.4.1 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Okular 24.05.2 duyuruldu

Çok platformlu, hızlı ve özelliklerle dolu evrensel belge görüntüleyicisi olan Okular‘ın 24.05.2 sürümü, Heiko Becker tarafından duyuruldu. Okular; PDF belgelerini, çizgi romanları, EPub kitapları okumaya ve görsellere göz atmaya, Markdown belgelerini görselleştirmeye ve çok daha fazlasına izin veren bir uygulamadır. KDE projesi kapsamında geliştirilen PDF, PostScript, DjVu, TIFF ve DVI gibi dosya biçimleri destekleyen özgür bir belge görüntüleyici olan Okular; KDE’nin önceki PDF görüntüleme aracı olan KPDF temel alınarak geliştirilmeye başlanmış, ayrıca KGhostView, KFax, KFaxview, KDVI araçlarının işlevleri Okular bünyesinde birleştirilmiştir. Okular eklenebilir özelliklere sahiptir; yani, PDF belgelerine yorum eklenebilir, satırların altı çizilebilir ve metinler belirginleştirilebilir. Geometrik şekiller, metin alanları ve damgalar eklenebilir. Okular, 2005 Google Summer of Code proje yarışmasında başlamıştır. 2007 Season of Usability yarışmasında da başarılı olmuştur. 2007 sezonunda Okular araç çubuğu maketi popüler belge izleyicilerinin ve kullanıcı araştırmalarının analizi temel alınarak oluşturulmuştur. Okular 24.05.2 hakkında fikir edinmek için GitHub sayfası ya da apps.kde.org  sayfası incelenebilir.

Continue Reading →

 

Okular 24.05.2 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Kate metin editörü 24.05.2 duyuruldu

Aslında KDE için yazılmış bir metin editörü olduğu halde, azımsanmayacak bir GNU/Linux kullanıcısı tarafından kullanılan Kate metin editörünün 24.05.2 sürümü, Heiko Becker tarafından duyuruldu. Yalnızca çok sayıda yeni özellik uygulanmadığı, pek çok hata düzeltilmekle beraber, genel ürün markasının da geliştirildiği belirtilirken, çok sayıda küçük iyileştirme ve hata düzeltmesi içeren bir güncelleme olduğu belirtiliyor. Sekmeler ile birden fazla dosyayı aynı anda açabilme olanağı sağlayan Kate metin editörü, düzenleme alanını bölerek birden fazla dosyayla çalışabilme, aynı dosyayı birkaç bölmede görüntüleyebilme gibi özelliklere de sahip. Kate 24.05.2 hakkında bilgi edinmek için GitHub duyurusunu inceleyebilirsiniz.     

Continue Reading →

 

 

 

     

Kate 24.05.2 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanalabilirsiniz.

0