Kısaca RPM olarak adlandırılan Red Hat Package Manager, yani güçlü paketleme aracının 4.13.0.1 sürümü duyuruldu. Yeni sürüm hakkında daha geniş bilgi edinmek için sürüm notlarını inceleyebilirsiniz. Geçersiz etiketli yanlış biçimlendirilmiş paketlerle ilgili çeşitli çökmelerin düzeltildiği belirtilirken, OpenPGP ayrıştırıcısında da kimi okuma problemlerinin giderildiği ifade ediliyor. Başta Red Hat Enterprise Linux olmak üzere, Fedora, openSUSE, SUSE Linux Enterprise, Meego, Mageia ve diğer GNU/Linux dağıtımlarında kullanılan RPM ile yazılım kurma ya da kaldırma, sistemi güncelleme, çekirdeği derleme gibi işlemleri uçbirim üzerinden gerçekleştirmek mümkündür. RPM ile Red Hat, Fedora, Mageia gibi dağıtımlarda program indirme, kurma, güncelleme ve kaldırma işlemleri ile sistem genelinde yükseltme işlemleri yapılabilir. RPM paketleri genellikle platformlara göre hazırlanmış paketlerdir. Bir GNU/Linux dağıtımı için hazırlanmış bir RPM paketi, diğer bir GNU/Linux dağıtımına kurulamayacak ya da kurulsa bile hatalı kurulacaktır. Bu nedenle RPM paketlerinin isimlerinin yanında açıklayıcı ekler bulunur. Sözgelimi; i386: 386,486 ve daha yukarısı işlemciler için, i586: Pentium I ve daha yukarısı işlemciler için, i686: Pentium II ve daha yukarısı işlemciler için, ia64: 64 bit işlemci mimarisine uygun işlemciler için, noarch: Herhangi bir işlemci mimarisine bağlı kalınmadan kurulabilen paketler demektir.
YUM ( Yellowdog Updater Modifier )
YUM, basitçe RPM paket yönetim sistemi olarak tanımlanabilir. Fedora ve benzeri sistemlerde, gerekli olan paketleri yüklemek, kaldırmak ve güncellemek amacıyla Yum kullanılabilir. Yum’u kullanmaya başlamadan önce birkaç yapılandırma işlemine tabi tutulması ve programın güncellenmesi gerekir. Mesela, paket yüklemek için yum install paket_adı komutu kullanılabilir.
Sisteme bir paket kurulmadan önce, paketin kurulu olup olmadığı kontrol edilebilir. Bunun için şöyle bir komut vermek gerekir:
rpm -qa |grep paket_adı
ya da
rpm -q paket_adı
Sözgelimi, kurmak istediğimiz paketin postfix olduğunu varsayalım. O vakit komutumuz şöyle olacaktır:
rpm -qa |grep postfix
ya da
rpm -q postfix
Postfix’in kurulu olmadığını öğrendik, şu halde kurulum için mesela şöyle bir komut vermemiz gerekiyor:
rpm -ivh postfix-2.2.2-2.i386.rpm
RPM 4.13.0.1 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.