Archive | Yazılım

Blender 4.2.0 LTS duyuruldu

Yaygın biçimde kullanılan 3D modelleme ve tasarım yazılımlarından biri olan Blender‘in 4.2.0 LTS sürümü duyuruldu. Sürüme ait paketler, yansılarda yerini almış bulunuyor. Blender Vakfı ve çevrimiçi geliştiriciler topluluğunun, Blender 4.4.2.0 LTS’yi sunmaktan gurur duyduğu ifade ediliyor. Görüntü alanı oluşturmayı, modernleştirmeyi ve mevcut tasarım sınırlamalarının üstesinden gelmeyi amaçladığı belirtilen yeni sürüm, görüntü alanı oluşturma performansını ve görsel kalitesini iyileştirmek amacında. Görüntü alanı sisteminin artık daha öngörülebilir ve daha geniş bir yelpazedeki aydınlatma ve gölgelendirme köşe kasalarını desteklediği söyleniyor. Önceki sürümlerle uyumluluğun bozulmasını önlemek için önemli çabalar sarf edildiği belirtilirken, sonraki sürümlerde, hem işleme hem gölgelendirici derlemesi hem de donanım hızlandırmalı ışın izleme açısından performansın artmasının beklendiği ifade ediliyor. 2002 yılında kurulan Blender Vakfı’nın, o güne dek yazılmış olan kodları Free Blender adıyla kamuya açtığı ve bir bağış kampanyası başlattığı hatırlatılıyor. Yazılımın geliştirilmesi için aktarılan ilk fonlar bu şekilde oluşturulmuştu. Blender 4.2.0 LTS hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu ve sürüm notlarını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

 Blender 4.2.0 LTS edinmek için aşağıdaki linkten yararlanalabilirsiniz.

0

VirtualBox 7.0.20 duyuruldu

Bir x86 ve AMD64/Intel64 sanallaştırma ürünü olan VirtualBox‘ın 7.0.20 sürümü duyuruldu. Sürüme ait paketler indirilmek üzere yansılarda yerini aldı. Bunun, bir bakım sürümü olduğu belirtilirken, Windows konuklarıyla etkinlik görüntüleyicide görünen hataların düzeltildiği belirtiliyor. macOS için USB aygıtlarının VM’ye aktarılmasının düzeltildiği belirtilirken, daha yeni Windows 10/11 konuklarının yeniden başlatıldıktan sonra HDA emülasyonuyla kaydının düzeltilildiği söyleniyor. ir VM’nin geçerli durumu kaydedilirken veya anlık görüntü alınırken OHCI’de tetiklenen kilitlenme düzeltilirken, OpenSuse 15.6 çekirdeği için ilk destek tanıtılmış bulunuyor.  RHEL 9.5 çekirdeği için de ilk destek tanıtılırken, Win ve X11 arasında metin kopyalanırken fazladan yeni satırların yapıştırılmasıyla ilgili sorun da düzeltilmiş bulunuyor. GNU Genel Kamu Lisansı (GPL) 2 şartları altında kullanıma sunulan açık kaynak kodlu VirtualBox’ın özgür ve profesyonel bir çözüm olduğu belirtiliyor. Bir sanallaştırma yazılımı olan VirtualBox, Sun’ın Ocak 2010′da Oracle tarafından satın alınmasıyla Oracle VM VirtualBox adını almış bulunuyor. Bilindiği gibi; sanal makine yazılımları, donanımın, çalışan işletim sistemiyle paylaştırılmasını sağlarlar. Başka deyişle, bir işletim sistemi üzerinde diğer birini kurup kullanabilmenizi mümkün kılarlar. VirtualBox; başta GNU/Linux, Windows ve Mac OS X olmak üzere pek çok sisteme destek veriyor. Deneyimsiz kullanıcıların da fazla zorlanmadan kullanabildiği VirtualBox, ücretsiz ve açık kaynak kodlu bir yazılımdır. VirtualBox kullanıcı klavuzuna buradan ulaşabilirsiniz. VirtualBox 7.0.20 hakkında bilgi edinmek için değişiklikler sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

VirtualBox 7.0.20 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

KDE Plasma 6.1.3 Temmuz ayı hata düzeltme sürümü duyuruldu

KDE Plasma‘nın yeni 6.1.3 Temmuz ayı hata düzeltme sürümü duyuruldu. KDE Plasma 6.1.3; masaüstünün her noktasına iyileştirmeler ve güçlü yeni özellikler getiriyor. Bu sürümün, KDE’ye katkıda bulunanların iki haftalık yeni çevirilerini ve düzeltmelerini eklediği bildirilirken, hata düzeltmelerinin genellikle küçük ama önemli olduğu söyleniyor. KCM Saatinin sistem dışı dağıtımlarda kaydetmesini düzeltildiği beliirtilirken, KWin için büyütülmüş pencerelerin döşemeye konulmaması öneriliyor. . KDE Plasma 6.1.3, Lenovo IdeaPad ve Lenovo Legion dizüstü bilgisayar kullanıcılarına, pil ömrünü uzatmak amacıyla pil şarj seviyesini %80 gibi belirli bir sabit seviyeye yapılandırmak için yeni bir özellik getiriyor. Kullanıcıların sosyal medya kanallarından projeye geri bildirimde bulunabileceği belirtilirken, KDE forumlarında KDE ile ilgili konuların tartışılabileceği söyleniyor. KDE’nin, yalnızca birçok gönüllünün zaman ve emeği sayesinde yaşayan bir özgür yazılım topluluğu olduğu ve her zaman yeni gönüllülere ve onların katkılarına gereksinim duyduğu belirtiliyor. KDE Plasma 6.1.3 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu ve tam değişiklik günlüğünü inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

KDE Plasma 6.1.3 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabileceksiniz.
0

LibreOffice 24.8.0 RC1 duyuruldu

LibreOffice’in Ağustos 2024’ün sonunda yayınlanacağı belirtilen yeni ana sürümü, yeni takvim tabanlı numaralandırma şemasını (YY.M) kullanan LibreOffice 24.8.0’ın RC1 sürümü duyuruldu. LibreOffice 24.8.0 RC1’in, Aralık 2023’ün başında 24.8.0 sürümünün geliştirilmesine başlanmasından bu yana üçüncü ön sürüm olduğu belirtiliyor. LibreOffice 24.8.0 Beta1’den sonra 243 taahhüdün kod deposuna gönderildiği ve 120 sorunun düzeltildiği ifade ediliyor. LibreOffice 24.8.0’ın, Ağustos 2024’ün sonunda nihai olarak kullanıma sunulacağı belirtilirken, dahili python sürümünün, artık Windows 7’yi desteklemeyen python 3.9’a yükseltildiği ve sürümün, Linux, macOS ve Windows için indirilebilir ve standart sürümle birlikte kurulabilir olduğu söyleniyor. Bu ön sürümle herhangi bir sorunla karşılaşanların, bunu Bugzilla’ya bildirebilecekleri ifade ediliyor. LibreOffice 24.8.0 RC1 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu ve sürüm notlarını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

Bağımsız, kendi kendini yöneten, meritokratik bir organizasyon olarak Özgür yazılım değerleri temelinde Almanya’da kurulan ve kâr amacı gütmeyen bir vakıf olan The Document Foundation (TDF); küresel topluluk tarafından OOo’nun meşru varisi seçilmiştir ve günden güne artan sayıda kamu yönetimi, şirketler ve KOBİ’ler tarafından masaüstü üretkenliği için ofis yazılımı olarak tercih edilmektedir. OpenOffice.org topluluğunun on yıllık emeği üzerine kurulmuştur. TDF, bağımsız bir vakfın üzerinde oluşacak kültürün gönüllü ve kurumsal katkıcıları bir araya getirebilecek en iyi çözüm olduğu inancıyla kurulmuştur ve şimdiye kadar yapılmış en iyi özgür ofis yazılımını sunmaktadır. TDF temel değerlerine inanan ve faaliyetlerine katkıda bulunan bütün bireylerin katılımına açıktır ve (bireylerin çalışmalarına sponsor olmak gibi) kurumsal işbirliğine sahiptir. LibreOffice kullanıcıları, özgür yazılım savunucuları ve topluluk üyeleri, yapacakları bağış ile vakfı destekleyebilirler. Toplanan bağışlar, altyapı iyileştirmeleri ve projenin küresel ve yerel çapta farkındalığının artırılmasını sağlayan tanıtım faaliyetlerinde kullanılmaktadır. LibreOffice 24.8.0 RC1 sürümünü edinmek için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

0

Wine staging 9.13 duyuruldu

Wine Staging’in 9.13 sürümü, Alistair Leslie-Hughes tarafından duyuruldu. Henüz geliştirme aşamasına gelmemiş hata düzeltmelerini ve özellikleri ele alan ve winehq.org‘un bir test alanı olan Wine Staging‘in yeni sürümünde, 2  dosya değişikliği, 2 ekleme ve 2 silme işlemi gerçekleştirilmiş bulunuyor. Mevcut Wine 9.13’e çeşitli yamalar uygulanmış olarak gelen yazılımda, yamaların iyileştirildiği ve yayın akışına kabul edilmesinin sağlandığı söyleniyor. Sürüm, hata düzeltmeleri dışında, kimi iyileştirmeler içeriyor. Wine-Staging 9.13, bir test sürecinden geçen yüzlerce ekstra yamayı taşıyan Wine’ın daha da deneysel bir karışımı olarak çıkmış bulunuyor. Wine-Staging 9.13 hakkında bilgi edinmek için GitHub üzerindeki değişiklikler sayfasını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

    

Wine staging 9.13 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0

Wine 9.13 duyuruldu

Wine’in yeni 9.13 sürümü, Alexandre Julliard tarafından duyuruldu. Wine ekibinin, Wine 9.13’ü duyurmaktan gurur duyduğunu söyleyen Julliard; ikili paketlerin oluşturulma aşamasında olduğunu belirtti. Wine geliştirme sürümü 9.13’ün artıkkullanıma sunulduğu belirtilirken, ODBC Windows sürücülerini yükleme desteğiyle gelen yeni sürümün paylaşılan bellekte daha fazla user32 veri yapısı içerdiği söyleniyor. CMD.EXE motorunun yeniden yazıldığı belirtilirken, ayrıca, çeşitli hata düzeltmeleri yapıldığı söyleniyor. Wine 9.13 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu ya da gitlab duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

     

Wine 9.13 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.
0

Git 2.46.0-rc0 duyuruldu

Yazılım geliştirme süreçlerinde kullanılan, hız odaklı, dağıtık çalışan bir sürüm kontrol ve kaynak kod yönetim sistemi olan olan Git‘in 2.46.0-rc0 sürümü, Junio C Hamano tarafından duyuruldu. Bunun, bir erken önizleme sürümü olduğunu belirten Hamano; 2.45.2’den bu yana 66 kişinin katkıda bulunduğu taahhütlerin işlendiğini söyledi. İlk sürümü Linux çekirdeği‘nin geliştirilmesi sürecinde kullanılmak üzere 2005 yılında Linus Torvalds tarafından tasarlanıp geliştirilen, son Eclipse kullanıcı topluluğu anketi verilerine göre 2013 yılı itibariyle %30 pazar payına ulaşan Git’in ortaya çıkışı, çok sayıda Linux çekirdeği geliştiricisinin proje yönetimi için bir önceki sürüm kontrol sistemi olan BitKeeper’ı tercih etmesiyle başlamıştır. Andrew Tridgell, bir takım tersine mühendislik yöntemleriyle BitKeeper protokolüne müdahalelerde bulunmuş, ancak BitKeeper’ın telif haklarını elinde bulunduran Larry McVoy, BitKeeper’ın ücretsiz kullanımını reddeterek konuyu hukuki platforma taşıyınca BitKeeper’ın kullanımından vazgeçilmiş, böylece Git’in temelleri atılmıştır. 2.6.12-rc2 sürümlü Linux çekirdeğinin yayınlanmasının ardından Torvalds, kendi sürüm kontrol sistemini yazmaya karar vermiştir. Böylece, BitKeeper ve Monotone’dan esinlenilerek Git doğmuştur. Git 2.46.0-rc0 hakkında bilgi edinmek için sürüm duyurusunu ya da sürüm notlarını inceleyebilirsiniz.

Continue Reading →

 

Git 2.46.0-rc0 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.

0